logo
RNTV Live

Știrile false, pericolul din mediul online

9C080296-9646-4209-8016-9DCE10FCE45E
Tudor Teodora

Directorul Național de Securitate Cibernetică avertizează publicul în legătură cu știrile false apărute în mediul online care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din țară. 

„Atenţie la ştirile false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă din România! Încă din 2020, echipa DNSC (CERT-RO la acea vreme) a scris despre acest tip de înşelăciune online, prin care atacatorii promovează scam-uri cu false oportunităţi rapide de a obţine o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt. Şi de această dată, textul în limba română este unul precis construit. În realitate, folosindu-se de mirajul câştigului rapid, atacatorii redirecţionează potenţialele victime către site-uri de phishing, site-uri clonă care arată similar cu cele oficiale ale unor companii sau chiar organizaţii media din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă utilizatorii creduli cad în capcana atacatorilor şi furnizează informaţii sensibile”, atenţionează DNSC pe pagina proprie de Facebook.

Conform reprezentanților DNSC, pentru început, atacatorii colectează date personale precum nume, prenume, număr de telefon, adresă de e-mail și, ulterior, utilizatorii a căror date au fost preluate o să fie contactați pe mail sau telefonic pentru diverse oportunități de investiții false. Prin ultimul pas, atacatorii vor încerca să fure datele de card ale victimelor sau să îi determine utilizatorii să facă o plată în contul lor. 

Specialiștii în securitate cibernetică recomandă analizarea atentă a informațiilor din mediul online, verificarea sursei unei informații, a mesajului primit, dar și adresa site-urilor vizitate, evitarea accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate și gestionarea atentă a apelurilor care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni precum abonarea la diverse servicii, deschiderea unor noi conturi sau furnizarea de date.

DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, în colaborare cu partenerii din domeniul privat, au lansat site-ul www.sigurantaonline.com cu scopul antrenării utilizatorilor români în situația întâlnirii cu amenințările din mediul online. 

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații găsiți aici: Atenție la știrile false din mediul online care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din România, avertizează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor