Conform unui nou studiu publicat marți, adoptarea unei diete corecte ar putea contribui la prevenirea demenței. Cercetarea indică alimentele pe care ar trebui să le includem în rutina zilnică a micului dejun, prânzului și cinei pentru a sprijini sănătatea creierului.

Concluziile sugerează că dietele care se concentrează pe alimente de origine vegetală, precum dieta mediteraneană sau dietele tradiționale întâlnite în China, Japonia și India, pot reduce riscul de îmbolnăvire de Alzheimer. Aceasta este o descoperire importantă în comparație cu dieta occidentală, care se bazează pe alimente mai grase și mai procesate.

Epidemia globală de Alzheimer este îngrijorătoare. Datele actuale estimează că aproximativ 32 de milioane de oameni suferă de această afecțiune, iar 315 milioane prezintă semne preclinice.

Aceste cifre reprezintă 22% din populația cu vârsta de peste 50 de ani, ceea ce reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel global. S-a observat că ratele de Alzheimer, cea mai obișnuită formă de demență, sunt în creștere în țările care adoptă treptat dieta occidentală.

Un nou studiu identifică factorii de risc pentru demență, inclusiv consumul crescut de grăsimi saturate, carne (în special carne roșie, cum ar fi hamburgerii și grătarul), carne procesată (cum ar fi cârnații) și alimente ultraprocesate, bogate în zahăr și cereale rafinate.

De asemenea, această analiză explică de ce anumite alimente cresc sau scad riscul de Alzheimer.

De exemplu, carnea a fost asociată cu un risc mai mare de demență prin creșterea factorilor de risc, cum ar fi inflamația, rezistența la insulină, stresul oxidativ și grăsimile saturate.

Studiul evidențiază câteva alimente care par să protejeze împotriva bolii Alzheimer, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele și legumele colorate, leguminoasele (cum ar fi fasolea), nucile, acizii grași omega-3 și cerealele integrale.

Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de obezitate și diabet, care la rândul lor sunt factori de risc pentru boala Alzheimer. Aceste alimente sunt adesea lipsite de substanțele prezente în alimentele vegetale integrale, cum ar fi componente antiinflamatorii și antioxidanți, care par să ofere protecție împotriva demenței.

În Statele Unite, sărăcia joacă un rol important în bolile Alzheimer, deoarece alimentele ultraprocesate și carnea sunt surse mai ieftine de energie decât fructele, legumele și alte alimente mai nutritive, contribuind astfel la obezitate.

Studiul sugerează că, până în 2038, ratele de Alzheimer în Statele Unite ar putea crește cu până la 50% în comparație cu nivelurile din 2018. Această estimare se bazează pe tendințele obezității și ale bolii Alzheimer, revelând o decalare de două decenii între aceste rate.

Este interesant de menționat că această estimare se apropie de o prognoză publicată de Asociația Alzheimer în 2018 (care estima o creștere de 56%).

Conform acestui studiu recent, tendința de creștere a obezității, generată de consumul de carne și alimente ultraprocesate, pare să fie factorul principal care contribuie la demență.

Deși adoptarea unei diete sănătoase poate reduce riscul personal de Alzheimer, cei care continuă să aibă o dietă occidentală riscă să prezinte un risc mai mare de demență.

Inactivitatea fizică și obezitatea sunt, de asemenea, factori care contribuie la acest risc crescut”, afirmă dr. Edward Giovannucci, profesor de nutriție și epidemiologie la Universitatea Harvard, într-un comunicat.

Principalele concluzii ale acestei analize includ:

  • modele de alimentație sănătoasă: o dietă sănătoasă poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer;
  • diete pe bază de orez: dietele pe bază de orez sunt asociate cu un risc mai mic, în comparație cu dietele bogate în grăsimi și cu un conținut ridicat de energie;
  • consumul de carne: există o legătură puternică între consumul de carne și creșterea riscului de Alzheimer;
  • consumul de pește și omega-3: există o asociere inversă cu boala Alzheimer, probabil datorată acizilor grași benefici;
  • nutrienți cheie: consumul ridicat de acid folic, vitaminele E și C, precum și consumul de pește sunt asociate cu un risc redus de Alzheimer;

Alimentele recomandate pentru prevenirea bolii Alzheimer includ:

  • mure, struguri roșii: conțin resveratrol, un antioxidant și neuroprotector;
  • cafea: conține acid cafeic, îmbunătățește memoria și învățarea, reduce radicalii liberi și reducerea expresiei unor proteine implicate în Alzheimer;
  • pește, în special cel oceanic de apă rece: conține omega-3 și acid docosahexaenoic, care influențează funcția membranelor celulare și neurotransmițătorilor;
  • pește, în special cel oceanic de apă rece: conține vitamina D, care reduce producția de amiloid și crește clearance-ul acestuia;
  • fructe, legume (galbene, portocalii, roșii): conțin carotenoizi precum luteina și zeaxantina, care reduc stresul oxidativ și stimulează enzimele antioxidante și neurogeneza;
  • fructe, legume (roșii, violete, albastre): conțin antocianine, care reduc stresul oxidativ, inflamația și agregarea proteinelor tau și reduc apoptoza neuronală;
  • usturoi: conține allicină și alți compuși bioactivi care reduc inflamația, oxidarea și oferă protecție neurologică;
  • leguminoase: conțin polifenoli, peptide, saponine și carotenoizi care interacționează cu receptorii membranelor celulare și inhibă enzimele cheie;
  • leguminoase: conțin acid folic care reduce nivelul de aminoacid homocisteină (Hcy);
  • fructe cu coajă lemnoasă, migdale, alune și nuci: conțin acizi fenolici care protejează împotriva toxicității induse de beta-amiloid, reduc fosforilarea proteinelor tau și oferă protecție împotriva stresului oxidativ;
  • nuci, migdale, alune și non-flavonoide, cum ar fi lignanii din semințele de in și susan: îmbunătățesc neurodegenerarea indusă de beta-amiloid, protejează împotriva stresului oxidativ și au activitate anti-colinesterazică și antiinflamatorie;
  • fructe cu coajă lemnoasă, migdale, alune și nuci: conțin flavonoide care reduc toxicitatea beta-amiloidului, peroxidarea proteinelor și lipidelor și atenuează apoptoza;
  • ulei de măsline: conține oleuropeină și oleocanthal care sunt antioxidante, protejează celulele nervoase și reduc nivelul de beta-amiloid, prevenind agregarea acestuia;
  • ardei: conțin capsaicină care reduce depunerea proteinei tau, apoptosis și ameliorează disfuncția sinaptică;
  • produse din soia: conțin genisteină care reduce stresul oxidativ, protejează mitocondriile, reduce apoptoza, ameliorează inflamația și reduce sinteza beta-amiloidului și formarea plăcii senile;
  • condimente: scorțișoară, ghimbir, piper, șofran – reduc inflamația, sunt antioxidante, inhibă acetilcolinesteraza și agregarea beta-amiloidului;
  • turmeric, pudră de curry: conține curcumină care previne agregarea beta-amiloidului, protejează neuroni și îmbunătățește funcția sinaptică;
  • legume crucifere: conțin izotiocianați care sunt antioxidanți și antiinflamatori;
  • legume cu frunze verzi: conțin acid folic, luteină și filochinonă care reduc homocisteina, sunt antioxidanți și antiinflamatori;
  • cereale integrale: conțin acizi fenolici care sunt antioxidanți, antiinflamatori și antimicrobieni;

În plus, studiul arată că un consum ridicat de carne roșie, rezistența la insulină, obezitatea, speciile reactive de oxigen și stresul oxidativ, fitochimicalele și homocisteina, printre alți factori, interacționează cu neuroinflamația și joacă un rol important în etiologia bolii Alzheimer.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *