Sociolog: Ponta a mutat inteligent cu demisia în alb. Dragnea este pe un trend de scădere

Războiul dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea ar putea avea implicații majore pe scena politică din România, consideră sociologul Marius Pieleanu, citat de de ştiripesurse.ro. Acesta arată că Victor Ponta a mutat toată presiunea asupra lui Liviu Dragnea prin ”demisia în alb”, pentru că dacă liderul PSD o semnează va lăsa impresia că l-a exclus pe Ponta din PSD. Pe de altă parte, Liviu Dragnea se confruntă cu o situație unică după 1990, conducând un partid care pierde procente imediat după alegeri, în vreme ce teoria sociologică ne arată că partidele care preiau guvernarea au trei luni ”de miere” în care cresc puțin în sondaje.

”Deocamdată acest scandal nu produce niciun fel de efect asupra PSD. Victor Ponta a mutat inteligent prin această demisie în alb pentru că trimite toată presiunea asupra PSD și a lui Liviu Dragnea, care trebuie să fie foarte atent când și dacă o semnează, pentru că dacă această demisie ar fi semnată, atunci impresia va fi că Dragnea l-a dat afară pe Victor Ponta din partid, ceea ce nu ar fi deloc ușor de digerat pentru electoratul PSD.

Orice logică politică ne arată că Victor Ponta joacă pentru a rupe din PSD și pentru a forma un nou pol de stânga. El așteaptă constituirea unei mase critice de 15-20 de parlamentari PSD, care ar cam exista deja, pentru că sunt mulți nemulțumiți. Pe lângă aceștia ar veni și Daniel Constantin cu jumătate din ALDE. În aceste condiții, se pot crea grupuri parlamentare în ambele Camere, la început ca independenți, iar apoi se vor constitui într-un partid.

Liviu Dragnea și Victor Ponta sunt două săbii în aceeași teacă și este clar că așa nu se mai poate. Ruptura este mult prea mare, dar fiecare își joacă atent cartea. PSD este un partid mult prea mare, greu de rupt și este condus de un Liviu Dragnea, care cunoaște foarte bine teritoriul și oamenii din PSD.

Întrebat cum ar trebui să joace Liviu Dragnea, în acest context, Pieleanu susține că liderul PSD trebuie să slăbească puțin hățurile, pentru a da putere oamenilor din partid.

”În primul rând, Liviu Dragnea trebuie să-și aducă alături oamenii care i-au adus funcția de președinte al PSD. Liderii vechi ai partidului trebuie ținuți aproape de către Liviu Dragnea și apoi să descentralizeze decizia în PSD. Dragnea trebuie să renunțe puțin la acest mod autoritar de a conduce și trebuie să dea putere greilor din partid.

În al doilea rând, Dragnea trebuie să dea forță Parlamentului și grupurilor parlamentare. A fost frumos experimentul cu tineri frumoși și liberi, aflați la primul mandat, dar acum este nevoie să se aducă mai aproape oamenii din Parlament și să lase grupurile să își treacă și alte legi, în afara celor care primesc girul din Kiseleff. De asemenea, Dragnea trebuie să-l lase pe Sorin Grindeanu să lucreze, pentru că este un băiat de toată isprava”, a mai spus Pieleanu.

Sociologul observă faptul că Liviu Dragnea este pe un trend de scădere, la fel ca și PSD, iar ultima știre pozitivă despre liderul PSD a fost întâlnirea cu Donald Trump.

”Nu știu dacă ați observat, dar ultima știre pozitivă despre Liviu Dragnea a fost cea despre întâlnirea cu Donald Trump, la depunerea jurământului. De atunci încoace, despre liderul PSD apar doar știri negative, ceea ce este foarte grav pentru PSD.

Totodată, Liviu Dragnea este într-un trend de scădere, la fel ca și PSD. Nu este o scădere dramatică, dar este pentru prima oară când un partid politic înregistrează scădere în primele trei luni de după alegeri, ceea ce ar trebui să-i dea de gândit foarte serios lui Dragnea, pentru că este dezastruos pentru el. În general, partidele care câștigă alegerile au un mic salt ulterior, dar PSD nu a avut luna de miere”, a mai declarat Marius Pieleanu.

preluare stiripesurse.ro

foto:digi24.ro

sponsor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here