logo
RNTV Live

Sistemul antigrindină nu a putut salva Prahova de la dezastrul produs de grindină. Explicația specialiștilor/ VIDEO

Mihai Constantinescu

Sistemul antigrindină nu a putut salva Prahova de la dezastrul produs de grindină. Explicația specialiștilor

Chiar dacă Prahova beneficiază de un sistem antigrindină performant, marți, mai multe localități din județ au fost afectate de căderile de grindină. Încă de la primirii avertizării, specialiștii centrului de comandă s-au pregătit de lansare. Din păcate, raza de acțiune a rachetelor este una limitată.

Sistemul antigrindină nu a putut salva Prahova de la dezastrul produs de grindină. Explicația specialiștilor

A fost cod portocaliu de furtună, iar în mai multe localități din Prahova, marți după-amiază.  Grindina a căzut în mai multe localități, însă afectați serios au fost locuitorii din Cocorăștii Colț și Târgșorul Vechi. Pe DN 1 A, în zona satului Zahana, șoferii au circulat pe un ” covor de gheață.

Și totuși avem un sistem performant cu rachete antigrindină, care ar fi trebuit să ofere protecție.

Sistemul anti-grindină oferă protecție doar în anumite zone cu culturi considerate valoroase, precum vița de vie.

Unitatea Pilot Prahova este compusă dintr-un punct de comandă dispus în Staţia Meteorologică Ploiești și 8 Puncte de Lansare funcționale, localizate după cum urmează: Boldești –Scăieni, Mehedința, Tătaru, Tohani, Ceptura, Valea Călugărească, Pietroasele, și Viperești. În ultimele zile, în nicio astfel de arie protejată, unde s-au tras peste 80 de rachete anti-grindină nu au fost înregistrate pagube.

Societatea Electromecanica Ploiești SA este unicul producător de mijloace specializate antigrindină din țară și principalul operator al sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor. Cheltuielile legate de întreţinerea şi exploatarea Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova pentru asigurarea protejării unor suprafeţe cuprinse între 120000 – 200000 ha sunt evaluate la 8-10 Euro/ha.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor