Ce este tomberonul cu cip
Primăria Mizil a implementat un sistem de colectare a deșeurilor unic în România. Oamenii sunt însă nemulțumiți de tomberonul cu cip. Ar prefera vechea metodă de colectare, cu tarif fix.
Proiectul implementat la Mizil este inovator pentru România. Oamenii plătesc exact cât aruncă, iar colectarea se face selectiv.
Pubelele pentru gunoi menajer au montat câte un cip. Pe mașinile care vin la colectare sunt montate cititoare, dar și un cântar. Toate datele sunt introduse într-un soft.
Cititorul scoate bonul imediat după cântărire.
CITEȘTE și Primăria Ploiești staționează pe avarii. Soluție de compromis pentru iluminat public
Facturi mai mici
Primarul orașului Mizil, Silviu Negraru, spune că noul sistem ar trebui să reducă facturile cetățenilor cu 30 la sută. Acum, cu tomberoanele cu cip, plătesc 0,35 de lei pe kilogramul de gunoi menajer.
Reciclabilele se colectează separat și nu se plătesc. Iată ce spune primarul Silviu Negraru.
Deși, înainte, oamenii dădeau 11 lei de persoană pentru serviciul de salubritatate, sunt unii nemulțumiți. Aceștia preferă vechea metodă și se tem că, de fapt, vor plăti mai mult.
Georgel Sterea, directorul firmei de salubritate care operează în Mizil a explicat cum funcționează sistemul.
Primăria Mizil a plătit aproximativ 20.000 de euro pentru cântarele electronice, soft și cititoarele de cipuri de pe mașini. Cipurile de pe pubele costă 5 lei fiecare.
La bloc, acces cu cartele
Pentru cei care stau la bloc, sunt 6 platforme de colectare. Au fost securizate cu camere, iar accesul se face doar pe bază de cartelă.
Aici nu sunt nemulțumiri. Oamenii sunt fericiți chiar pentru că cei care stau la case nu mai vin să arunce gunoiul la rampa blocului.
Anul trecut, Primaria Mizil a plătit amendă pentru colectarea neselectivă a deșeurilor în valoare de 500.000 de lei. Noul sistem încurajează colectarea selectivă.
Articol realizat de Oana Stoica și Ciprian Radu.
Galerie foto