logo
RNTV Live

Singurul profiler în uniformă, instruit de FBI, este din Ploieşti. Criminalii nu au secrete în faţa lui

Singurul profiler în uniformă, instruit de FBI, este din Ploieşti. Criminalii nu au secrete în faţa lui
Mihai Constantinescu

Singurul profiler al Poliţiei Române este un ploieştean

Singurul profilerîn uniformă, instruit de FBI, este din Ploieşti. Acesta este angajat al Poliţiei Române. Criminalii nu au secrete în faţa lui.

Se numeşte Dorin Dumitran şi este psiholog specializat în efectuarea profilului psihologic al unor infractori, în special cel al criminalilor.

Acesta a absolvit Facultatea de Psihologie şi Sociologie din Bucureşti. În urmă cu trei ani a fost instruit de FBI, în cadrul Behavioral Analysis Unit. De atunci este singurul profiler al Poliției Române.

“Avem cam 300 de omoruri pe an la nivel de ţară, iar procentul de soluţionare este de 96 la sută. Acesta este doar un segment de activitate, pentru că noi intervenim în anchete, acordând suport psihologic. Pur şi simplu determinăm suspectul să mărturisească, să găsim puctele slabe, dacă ştim sigur că el este autorul, însă probatoriul este insuficient pentru a merge cu el la arestare şi am avut rezultate bune în gestiune”, a precizat Dorin Dumitran.

Descoperă indicii dincolo de vorbe

Cazurile grave sunt ca un puzzle pentru specialistul din Ploieşti. Pot fi rezolvate doar de o minte sclipitoare şi multă muncă.

”Dacă este autor necunoscut, fundamental este cunoaşterea vieţii victimei. Practic, victima a fost la început o sticlă întreagă, iar în momentul morţii este un puzzle. Dacă nu ai aparţinători, dacă nu ai alte persoane care să-ţi ofere informaţii, totul s-a petrecut în taină, adică la locul faptei nu au fost decât victima şi autorul, victima devine o sticlă spartă, ai o grămadă de cioburi din care trebuie să reconstitui viaţa ei, pas cu pas. Reconstituirea minut cu minut a ultimelor 48 de ore din viaţa victimelor, acesta este primul pas, iar aici precizia este esenţială”, explică Dumitran.

În activitatea sa de profiler, Dorian Dumitran a învăţat să descopere indicii preţioase din comportamanetul non-verbal. Nu de puţine ori, limbajul trupului a ţinut loc cât pentru a o mie de cuvinte. Un ochi neazivat ar putea fi uşor înşelat. O persoană acuzată pe nedrept are aceleaşi reacţii ca unul vinovat acuzat pe drept. Profilerul poate însă să sesiseze unele mici diferenţe, care duc la rezolvarea cazurilor.

Profilerul ploieştean spune că a fost ajutat să -l înţeleagă cel mai bine un profesor de matematică de la Universitatea din Reykjavik din Islanda.

sursa Greatnews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor