logo
RNTV Live

Seceta face prăpăd în Prahova

seceta
Oana Stoica

Sute de hectare cultivate cu porumb și floarea soarelui au fost pârjolite de soare.

Canicula face prăpăd în agricultură. Specialiștii estimează o diminuare a producțiilor și cu 60%. În Prahova, culturile de porumb și floarea soarelui au fost serios afectate de temperaturile extreme de ridicate, dar și de lipsa precipitațiilor. Cele mai afectate sunt localitățile Târgșor, Aricești Rahtivani, Bărcănești și Brazi. Seceta atmosferică și pedologigă a uscat plantele pe camp. Astfel, în zona de vest și sud a județului, se estimează producții mai mici la floarea soarelui cu 40%, iar la porumb chiar și cu 60%. ”Dacă Campania de recoltare a grâului, orzului, orzoaicei și rapiței s-a încheiat cu producții record la hectar, la culturile de primăvară, respective porumb și floarea soarelui, seceta aproape că a înjumătățit producțiile estimate. Pierderile sunt semnificative, iar fermierii nu își vor recupera nici măcar cheltuielile de înființare a acestor culturi”, ne-a declarat Marian Marcu, directorul Direcției Agricole Prahova.

seceta 2

Campania de recoltare a grâului s-a încheiat în județ, iar producțiile sunt semnificativ mai mari decât cele de anul trecut. 3900 de kilograme de grâu la hectar au strâns fermierii prahoveni. Cu peste 1000 de kilograma mai mult ca în 2015. La rapiţă, producția a fost de 2.900 de kg/hectar, cu 700 kg/h mai mare în comparaţie cu cea înregistrată anul trecut. La nivelul judeţului Prahova au fost cultivate 50.000 de hectare de teren, din care cu grâu peste 35.000 de hectare. Paradoxal însă, deși producțiile au fost record, fermierii tot în pierdere ies. Prețul grîului a scăzut foarte mult, așa că agricultorii abia își acoperă cheltuielile.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor