Schimb interșcolar Ploiești-Nantes: 25 de elevi români, în Franța

angajare

Elevii Colegiului Național „I. L. Caragiale” s-au deplasat pentru o săptămână la un liceu din Carquefou, localitate situată în vecinătatea orașului francez Nantes, pentru a participa la programul de schimb interșcolar PLOCAR.

Parteneriatul dintre cele două unități de învățământ, CNILC și Lycée Honoré d’Estienne d’Orves din Carquefou, este unul mai vechi, care a luat naștere printr-un program ERASMUS+ desfășurat în localitatea cu 20.000 de locuitori de lângă Nantes. De altfel, o profesoară din România, doamna Carmen Petre, este director adjunct al liceului din Carquefou, orășel din apropierea Atlanticului, din regiunea Loire-Atlantique, „un fel de Câmpina față de Ploiești”.

Delegația trimisă de Colegiul Național „I. L. Caragiale”, pe perioada 25 februarie – 4 martie 2023 a fost constituită din 25 de elevi și trei profesoare de limba franceză (prof. Laura Moisescu, prof. Elisabeta Toma și prof. Liliana Crețu).

Activitățile la care elevii români au luat parte au avut ca scop introducerea lor în stilul de viață al corespondenților francezi (la care au fost, de altfel, cazați, urmând să îi primească și ei în România în luna mai) și descoperirea locurilor, dar și a unui liceu ultramodern, construit de cinci ani. Caragialiștii au participat la ore de curs desfășurate la liceul din Carquefou, au vizitat obiective turistice istorice precum Castelul Ducilor de Bretania din Nantes sau Biserica Saint-Clair de Saillé din Guérande și au fost într-o excursie în orașul La Baule-Escoublac, situat pe coasta Oceanului Atlantic.

Ultima seară, cea „interculturală”, i-a reunit pe elevii români, francezi și germani (aceștia din urmă făcând parte dintr-un proiect similar). Acolo, s-au degustat preparate tradiționale ale fiecărei țări, s-au prezentat tradiții (dansuri, cântece, urări, mărțișoare) și, de asemenea, detalii interesante despre România, Ploiești, Colegiul Național „I. L. Caragiale” (elevii pregătind chiar un scurt film), Consiliul Școlar al Elevilor CNILC și cluburile școlare (precum Wild Ink, Clever Minds, Eastern Foxes și infO(1) Robotics).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

hidro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here