logo
RNTV Live

Sărbătoare mare pentru români. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ilie

Sărbătoare mare. Românii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ilie.
Mihai Constantinescu

Românii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ilie

Sărbătoare mare pentru români. Astăzi creştinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie.

Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi. Prin rugăciunea sa a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă. Este cinstiti şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.

În această zi de  sărbătoare mare nu se lucrează, nu se coase şi nu se spală. Este bine ca astăzi toţi oamenii să se ferească de ceartă pentru a le merge bine tot anul. Se spune că proorocul îi pedepsește pe cei care nu cinstesc această și trimite fenomene meteo precum ar fi trăznete, ploaie, grindină, care ar putea distruge recoltele.

Se mai spune că dacă astăzi este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.

CITEŞTE ŞI https://portal.republikanews.ro/de-ce-sunt-magice-crengutele-de-salcie-primite-ziua-de-florii-traditii-si-superstitii-despre-sarbatoarea-de-astazi/

În dimineaţa acestei zile se obişnuia să fie culese plante de leac, în special busuioc, care se punea la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot în acestă zi erau culese şi plantele întrebuinţate pe vremuri la vrăji şi farmece.

130.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Ilie.

Pe Sfântul Ilie îl cinstesc mai ales cojocării, stuparii. În această zi se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserica spre binecuvântare şi se împart de pomană.

Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa Libertatea.ro

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor