logo
RNTV Live

Rompetrol Rafinare continuă și în 2020 programul investițional dedicat modernizării rafinăriei Vega din Ploiești

Rompetrol Rafinare
rnews

Rompetrol Rafinare continuă și în 2020 programul investițional dedicat modernizării rafinăriei Vega din Ploiești

În pofida scenariilor pesimiste care inundă programele de știri din întreaga lume, Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, anunță continuarea programului investițional multianual care vizează optimizarea proceselor de producție și modernizarea celor două rafinării aflate în portofoliul companiei – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. Zeci de milioane de dolari vor fi direcționați către procesul de modernizare al instalațiilor, eficientizarea operațională și diminuarea impactului activității asupra mediului. Rafinăria  Vega, cea mai longevivă unitate de producție din România, unic producător de n-hexan, White spirit rafinat și bitum din România, este beneficiara directă a acestui program ambițios.

Proiecte investiționale importante pentru Vega

Pentru anul 2020, Rompetrol Rafinare a alocat un buget de investiții de peste 120 de milioane de dolari dedicat celor două rafinării aflate în portofoliul său. La capitolul investiții, în rafinăria Vega sunt prevăzute mai multe proiecte importante, menite să eficientizeze procesele de producție și să aducă un plus de siguranță în segmentul operațional, printre care achiziția unui incinerator pentru instalația de bitum, înlocuirea cuptorului din instalația de Distilare în Vid și alte proiecte cu impact pozitiv asupra producției, dar și a mediului înconjurător.

Instalația de bitum se modernizează. Rafinăria ploieșteană este singurul producător românesc de bitum rutier modificat cu polimeri

Rompetrol Rafinare își continuă programele investiționale de modernizare și eficientizare operațională în paralel cu operațiunile de ecologizare dedicate protejării comunităților limitrofe rafinăriei Vega. Anul acesta, compania va achiziționa un incinerator nou pentru instalația de bitum. Rafinăria ploieșteană are o istorie de peste 90 de ani în producerea bitumului rutier. În anul 2007 s-au investit 7 milioane de dolari pentru realizarea primei instalații de bitum rutier modificat cu polimeri din România. Capacitatea instalației este de 66.000 tone pe an bitumuri de drumuri, bitumuri modificate cu polimeri si bitumuri speciale. Bitumul rutier modificat cu polimeri se distinge printr-o elasticitate îmbunătățită și o rezistență mai ridicată la uzură și la variațiile de temperatură, având o durată de viață cu 50% mai mare şi capacitate de a reduce zgomotul in trafic.

Reducerea emisiilor – subiectul principal atunci când vorbim despre investițiile Rompetrol – KMG International

Rompetrol Rafinare dedică, în fiecare an, bugete semnificative destinate modernizării în vederea diminuării continue a impactului rafinăriei asupra mediului înconjurător. În acest sens, la rafinăria Vega se va definitiva, în prima parte a acestui an, procesul de montare a membranelor flotante pe ultimele rezervoare de hexan care sunt supuse modernizării. În acest fel, prin montarea capacelor flotante, se evită riscul de poluare atmosferică prin emisii de compuși organici volatili. Prin aceste investiții, se estimează o reducere cu 70 la sută a pierderilor prin evaporare, în conformitate cu cerințele din decizia Comisiei Europene privind reducerea emisiilor de compuși organici volatili în atmosferă.

Investițiile din 2020 prevăd, pe lângă montarea membranelor flotante pe rezervoarele de hexan – proiect de modernizare început în anul 2019 – și montarea de membrane plutitoare pentru două rezervoare din rafinăria Vega. De asemenea, se va instala un pod mobil și ajustabil la rampa de descărcare păcură și se va aloca o sumă considerabilă pentru reînnoirea obligatorie a autorizațiilor ISCIR pentru echipamentele statice de pe platforma Vega.

În anul 2020, în Vega se va finaliza procedura de înlocuire a cuptorului din instalația de Distilare în Vid, în cadrul unui proiect investițional care depășește 4 milioane de dolari, se vor înlocui ansambluri motor-compresor de presiune înaltă, se vor moderniza tablourile de distribuie generală în stațiile electrice din rafinărie.

Vega funcţionează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia –  Năvodari, cea mai mare din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Rafinăria Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploieşti materiile prime sau semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor