logo
RNTV Live

Românii nu ştiu ce să facă în caz de cutremur

cutremur
rnews

Cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă a demonstrat că românii habar nua u cum să reacţioneze în caz de seism. Imediat după cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter, sute de apeluri au fost primite la dispeceratul ISU şi nu pentru a fi anunţate urgenţe, ci pentru că oamenii voiau să afle cum trebuie să reacţioneze după seism. De aceea, sâmbătă dimineaţa, secretarul de stat, Raed Arafat, anunţa ” Nu se iese din apartament, nu se coboară pe casa scărilor, nu se foloseşte liftul.”. Specialiştii ISU subliniază şi ei că este esenţial ” să vă păstraţi calmul şi să încercaţi să liniştiţi persoanele din jurul vostru. În primă instanţă trebuie să vă protejaţi sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit şi susţinut de un obiect solid.”Tot ei recomandă să folosim telefonul doar în situaţia în care trebuie apeate serviciile de urgenţă ( ambulanţă, poliţie, pompieri etc) sau operatorii de gaze, apă şi electricitate. De asemenea, spun cei de la ISU, ” trebuie urmărite posturile publice naţionale de radio şi TV şi instrucţiunile transmise de autorităţi prin intermediul acestora. În cazul în care trebuie să părăsiţi locuinţa, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

Sub 20% din locuinţe, asigurate împotriva seismelor

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale a ajuns la 1,73 milioane de contracte la sfârşitul lunii august. Acestea reprezintă mai puţin de 20% din totalul locuinţelor din România, potrivit datelor publicate de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale. Potrivit datelor ultimului recensământ, din 2011, în România sunt 8,72 milioane de locuinţe. Valoarea maximă asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro pentru construcţiile din chirpici, iar prima este de 10 euro, şi de 20.000 de euro pentru casele construite din materiale mai rezistente, prima fiind de 20 de euro. Potrivit legii, cei care nu îşi asigură locuinţele împotriva inundaţiilor, alunecărilor de teren şi cutremurelor sunt pasibili de  amendă ce ajunge până la 500 de lei.

sursa – adevarul.ro

foto – sansanews.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor