logo
RNTV Live

Românii dispar! Câți vom mai fi în 2050. Date îngrijorătoare

Românii dispar! Câți vom mai fi în 2050
Ciprian Radu

Românii dispar!

România se confruntă cu o gravă criză demografică, avertizează specialiștii. Românii sunt din ce în ce mai puțini.

Cauzele sunt diverse. Neajunsurile, instabilitatea sistemului social, lipsa unor politici coerente în ceea ce privește combaterea sporului negativ.

Mai survine însă și un aspect deosebit de important. Românii au devenit tot mai egoiști, încadrându-se în curentul care, la început, a provocat regresul populației în Europa de Vest.

În revoluţia demografică actuală, cuplul se centrează pe nevoile individuale şi nu pe naşterea de copii. Este numită de specialişti „a doua tranziţie demografică“ şi e pusă sub semnul egoismului.

„Această a doua tranziţie demografică va fi un fenomen resimţit la nivelul a două generaţii, deci până după mijlocul secolului al XXI-lea se va păstra acest trend de a avea cât mai puţini copii, de a se centra cuplurile pe viaţa lor personală, fără asumarea responsabilităţii de a procrea şi de a asigura perpetuarea speciei“.

Ioan Bolovan – specialist.

În România, simulările arată o scădere dramatică a natalităţii.

Populaţia României va scădea în anul 2050 la aproximativ 15 milioane de locuitori. România este singura ţară din UE care dă bani lunar părintelui pentru creşterea copilului.

CITEȘTE și Plecaţi pe litoral? De unde nu ar trebui să mâncaţi niciodată

În ţările avansate – scrie Adevărul – funcţionează alte forme: reducerea impozitului pe venit al părintelui în funcţie de numărul de copii; o serie de facilităţi în petrecerea concediului în familie cu subvenţii totale sau parţiale de la stat, tot în funcţie tot de venitul părinţilor; vouchere/tichete pentru cumpărarea de îmbrăcăminte, rechizite, etc.
Din stradă, lucrurile se văd la fel.

Tot mai mulți români optează pentru creșterea unui singur copil, iar vârsta la care devenim părinți este tot mai înaintată.

Asta în timp ce minoritatea romă, de exemplu, înregistrează creșteri în toate regiunile țării, în timp ce populația totală scade.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor