România: Drumul către dominanța gazelor în UE ridică Îngrijorări.

România a început un proiect de 4 miliarde de euro cu scopul de a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, dar această investiție poate pune în pericol obiectivele sale și ale UE în ceea ce privește neutralitatea carbonică.

Prin proiectul său Neptun Deep de extracție a gazelor offshore, România intenționează să extragă aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și se bazează pe finanțarea permisă de taxonomia UE – care a clasificat energia nucleară și gazele naturale ca sustenabile – pentru a construi un gazoduct.

Proiectul Neptun Deep va conecta platforma de extracție la gazoductul BRUA, care furnizează gaze către Ungaria și Austria.

Cu toate acestea, acest proiect a fost criticat de activiști din cauza preocupărilor legate de mediu.

Impactul asupra climei și biodiversității este o preocupare majoră. Există temeri că proiectul va duce la emisii de metan fugitive, care sunt mult mai dăunătoare pentru mediul înconjurător decât emisiile de CO2. De asemenea, se estimează că proiectul ar genera o cantitate semnificativă de emisii de CO2.

Proiectul Neptun Deep ridică și riscuri pentru biodiversitate, afectând peștii, mamiferele marine și habitatul lor. Documentația prezentată pentru acordul de mediu al proiectului sugerează că impactul asupra biodiversității ar fi temporar și că habitatul se va restabili după încheierea proiectului.

Guvernul român susține că proiectul Neptun Deep este necesar pentru a spori securitatea energetică a țării și a UE, reducând dependența de gazele naturale rusești.

Există, totuși, îngrijorări cu privire la reacția Rusiei, deoarece România speră să furnizeze gaze către Austria și Ungaria prin intermediul gazoductului BRUA, țări care depind în mare măsură de gazul rusesc.

În ceea ce privește finanțarea, Fondul de Modernizare al UE a investit 85 de milioane de euro în gazoductul Tuzla-Podisor, dar această finanțare a fost criticată de unii pentru că susține dezvoltarea unui nou câmp de gaze în UE, ceea ce ar întări dependența de gazul natural.

În concluzie, proiectul Neptun Deep al României de a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE are atât susținători, cât și critici din cauza impactului său asupra mediului și a dependenței continue de gazele naturale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *