Imagine cu caracter ilustrativ - Sursă foto: Buna ziua Brasov

Populația de urși din România a fost estimată între 10.419 și 12.770 de exemplare, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Estimarea este una științifică, bazată pe probe de ADN recoltate din fonduri cinegetice, parcuri naturale și naționale.

„Pentru prima dată avem o imagine clară și riguroasă a numărului de urși din România, realizată cu echipamente moderne, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Pe baza datelor colectate, autoritățile au realizat o zonare națională a managementului populației de urs brun, împărțind teritoriul țării în patru categorii:
– zone cheie pentru conservare
– zone de risc, cu frecvente conflicte om–urs
– zone de management durabil
– zone marginaleîî

România a devenit patria urșilor și este locul întâi în UE! Populația, protejată de primari!

În paralel, ministrul Mediului a anunțat că a propus modificarea legislației, astfel încât primarii să poată decide intervenții directe în cazul în care urșii pătrund în intravilan. Concret, edilul ar putea autoriza eutanasierea sau împușcarea animalului, fără a mai fi nevoie de etapele intermediare prevăzute până acum (alungare sau relocare).

„Este o măsură gândită pentru a proteja viața oamenilor, în cazurile în care aceștia sunt puși în pericol real”, a subliniat Fechet.

Cu o populație de urși comparabilă cu cea a unui oraș precum Comarnic (circa 11.000 de locuitori), România rămâne țara cu cea mai mare densitate de urși din Europa.