Ursul supranumit ‘Rambo’ provoacă panică într-o altă zonă din România: apar primele situații cu ‘victime’

urs_rambo
Theo Tănăsescu

În noaptea de miercuri spre joi, două incidente de atac ale unor urși au avut loc în Chiojdu, localitatea unde a fost relocat ursul “Rambo”. Autoritățile locale nu dispun de informații precise despre identitatea animalelor sălbatice implicate, însă nu exclud posibilitatea ca unul dintre acestea să fie ursul în cauză. Primul atac a dus la moartea unui animal dintr-o gospodărie, iar în cel de-al doilea caz, ursul a fost îndepărtat din zonă, potrivit informațiilor furnizate de Agerpres.

“Azi noapte au fost înregistrate două atacuri, în două sate diferite, unul în satul Chiojdu, unul în satul Bâsca Chiojdului. Într-un caz a fost ucis un berbec şi în celălalt l-au îndepărtat în timp util, l-au speriat proprietarii gospodăriei. Au mai fost câteva apariţii, dar nu s-a mai apelat la 112, ne-am deplasat noi din plan local, cu patrula, i-am mai îndepărtat. Dacă a atacat ursul relocat recent în comună, nu aş ştii să vă răspund, cine îl cunoaşte. Eu am trimis acum câteva minute adresă oficială către Instituţia Prefectului Judeţului Prahova, prin care solicit actul administrativ, respectiv raportul, procesul verbal şi sper să mi-l pună la dispoziţie. Acolo ar trebuie să scrie criteriile în baza cărora s-a relocat acest urs”, a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Neamţu, primarul comunei Chiojdu.

A fost transportat

Ursul capturat în Ploiești a fost transportat la un teren de vânătoare situat la limita dintre județele Buzău și Prahova, în zona Tabla Buții din comuna Chiodu, ceea ce a stârnit nemulțumirea primarului local, acesta afirmând că nu a fost consultat în legătură cu relocația animalului sălbatic și nici nu a fost informat în prealabil.

“Ne deranjează faptul că în Ordonanţa 81/2021 nu se specifică şi faptul că ar trebui să fim informaţi noi, autorităţile locale, să ne dăm acceptul pentru primirea pe raza UAT-urilor a acestor urşi relocaţi. Punctual, pentru acesta de la Ploieşti, botezat ‘Rambo’, nu mi se pare să îl reloci într-un fond de vânătoare deja suprapopulat cu exemplare de urs. Avem un minim de 25 de exemplare de urs în intravilanul localităţii, două-trei atacuri în fiecare sat. Am obţinut o autorizaţie de recoltare prin împuşcare a unui urs, acum punem în aplicare. Dar pe o parte îi recoltăm, pe cealaltă parte văd că ni se aduc alţii. Voi propune la nivel guvernamental o completare a acestei ordonanţe. Avem numai obligaţii, dar drepturi niciunul, dreptul de fi informaţi că pe raza UAT s-a relocat un urs. Să ni se ceară acordul scris al UAT. Să ştiu să iau măsuri, să informez cetăţenii”, a declarat anterior, pentru AGERPRES, primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamţu.

Ce spune APM

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Buzău estimează că numărul urşilor identificaţi pe raza judeţului a crescut în 2023 faţă de anul precedent.

“În primăvara acestui an, gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul Buzău au realizat acţiuni de monitorizare şi estimare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică. Rezultatele acestor acţiuni, realizate de gestionarii fondurilor cinegetice au fost colectate şi centralizate la nivelul judeţului Buzău de Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău, efectivele estimate fiind următoarele: URS- 1257 exemplare în anul 2023 (faţă de 1133 exemplare în anul 2022); LUP – 366 exemplare în anul 2023 ( faţă de 353 exemplare în anul 2022); RÂS – 164 exemplare în anul 2023 (faţă de 158 exemplare în anul 2022); PISICĂ SĂLBATICĂ – 333 exemplare de în anul 2023 (faţă de 343 exemplare în anul 2022)”, a transmis, pentru AGERPRES, APM Buzău.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor