logo
RNTV Live

Reapar căpușele: ce e de făcut în cazul unei mușcături

cum-sa-scapi-de-capuse-metode-chimice-naturale
Ștefan Petre

Odată cu venirea primăverii și a temperaturilor mai ridicate, au apărut, din nou, și căpușele. Oamenii le-au semnalat prezența în zonele verzi ale localităților, precum parcurile.

Căpușele pot transmite numeroase boli grave, atât animalelor de companie, cât și stăpânilor acestora, fiind niște paraziți extrem de periculoși. În București a început deja dezinsecția.

Înțepătura căpușelor poate determina leziuni grave ale tegumentului, unele specii pot provoca paralizii, iar alte specii servesc ca vectori pentru diverse microorganisme transmițând tifosul, boala Lyme, febra recurentă etc.

Acestora le este foarte ușor să ajungă pe blana animalelor sau chiar pe oameni. După ce înțeapă înțeapă pielea și se hrănesc cu sânge, secretă o substanță care ne împiedică să simțim mușcătura. La momentul de față, cabinetele veterinare sunt pline de animale întepate de căpușe.

Alexandru Strîmbeanu, medic veterinar: „Căpușele pot transmite boli extrem de grave. Prima la care mă gândesc este babesioza, o boală care se manifestă prin febră, lipsa poftei de mâncare, apatie, lipsa chefului de joacă, iar mai târziu, netratată, se poate transforma într-o anemie urâtă, se poate ajunge și la transfuzii de sânge”.

Cei care descoperă o căpușa pe piele trebuie să meargă urgent la medic și să nu încerce să o îndepărteze singuri!

Cătălin Popescu, conf. dr. medic primar dermatolog: „Dacă căpușa a stat mult trebuie să primești tratament antibiotic, dacă n-a stat mult fixată în piele nu trebuie să iei nimic. Antibioticul îl dau împotriva unui microb care se cheamă borelia și care produce boala Lyme. Cu antibioticul am scăpat de grijă în 99% din cazuri. De multe ori îl dau doar profilactic, de multe ori se vede ca o chestie inelară în jurul mușcăturii. Acela este stadiul incipient al bolii Lyme care răspunde la antibiotic”. 

Sursă: Știrile Pro TV

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor