logo
RNTV Live

RĂMAŞI CU CREDITE DUPĂ MUNCA ÎN NORVEGIA/VIDEO

Georgescu Cristi

Mai multi cetateni romani au fost pacaliti de conationali in Norvegia, dupa ce au fost ajutati sa isi gaseasca un loc de munca. Intermediarii le foloseau acestora documentele, pentru a contracta in numele lor diferite credite bancare. Pagubitii au aflat de practicile ilegale abia cand au fost instiintati de banci, ca au de returnat sume de sute de mii de euro. Autoritatile romane au trimis avertismente, dupa ce Ambasada Romaniei la Oslo a dat o alerta catre toate inspectoratele teritoriale de munca din Romania.

Angajatii romani pacaliti au fost adusi de conationali pe teritoriul Regatului Norvegiei, sub mirajul unui loc de munca bine platit. Documentele emise de autoritatii acestei tari ajungeau la angajatori, care detineau firme de recrutare. Cand intrau in posesia cartilor de identitate bancare, se contractau credite despre care imgirantii nu aveau cunostinta.


Erau, insa, si situatii in care angajatorii ajutau romanii imigranti sa obtina un credit bancar in Norvegia, dupa care perceau un comision de pana la 30% din valoarea totala. Abia apoi se trecea la pasul urmator.

Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova explica faptul ca aceste practici se petrec pentru ca romanii aflati in cautarea unui loc de munca nu solicita sprijin prin intermediul institutiilor de profil.

Potrivit specialistilor in acest moment, pe listele oficiale din Norvegia se regasesc doar posturi de tractoristi. Orice alt loc de munca sigur se poate accesa din reteaua EURES. Serviciul European de Ocupare a Fortei de Munca este o retea de cooperare constituita de serviciile publice de ocupare a fortei de munca din statele membre.

Inspectoratele Teritoriale de Munca au trimis informari catre toate prefecturile din tara, despre aceste practici, iar autoritatile vor trebui sa le afiseze la vedere. Pagubitii romani vor merge acum in instanta, pentru a-si face dreptate.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor