logo
RNTV Live

Adăposturile de protecție civilă din Ploiești sunt în ruină. Instalațiile de aer nu funcționează iar grupurile sanitare sunt vandalizate/ VIDEO

Mihai Constantinescu

Adăposturile de protecție civilă din Ploiești, sunt în ruină.

Criza de la granița cu Ucraina a adus în actualitate problema adăposturilor de protecție civilă. Teoretic, stam bine! Avem mai puțin de  90 de buncăre la subsolurile blocurilor din Ploiești. Din păcate, cel mult 5% din populație ar avea loc în aceste adăposturi. Și mai grav este însă că cele mai multe au fost transformate în boxe cu murături sau în depozite. Altele sunt insalubre și lipsite de utilitățile necesare.

În aceste zile, când se vorbește tot mai mult despre conflictul din Ucraina, a revenit în atenție, situația adăposturilor de protecție civilă existente în întreaga țară. Oficial, pe hârtie, în județul Prahova avem 182, aproape 90 doar în Ploiești.  Grav este că în 80 de localități prahovene nu există nici măcar un adăpost de protecție civilă.

Puţini oameni ar scăpa în caz de necesitate absolută

Așadar, stăm foarte prost. Spațiile, aflate preponderent la subsolul blocurilor construite înainte de 89, au fost transformate în scopuri care nu mai au legătură cu protecția civilă.

Suntem într-unul dintre cele patru adăposturi de protecție civilă aflate pe străzile Metalurgiștilor și Petrochimiștilor, din cartierul Mihai Bravu. Ion Chirică este administrator de bloc de peste 30 de ani. Își amintește că înainte de 89,  adăposturile erau îngrijite. Acum au rămas în paragină. Mai mult, s-au transformat în spațiul în care toată lumea depozitează deșeuri sau obiecte nefolositoare.

Adăposturile ar trebui dotate cu toalete, apă curentă și telefon. Gurile de aerisire și ieșirile de urgență ar trebui și ele să fie funcționale. Reprezentanții primăriei Ploiești susțin că toate adăposturile sunt pregătite. Realitatea este însă șocantă.

Adăposturi de protecție civilă sunt și la subsolurile mall-urilor, dar și al unor instituții publice.  Potrivit legislației în domeniu, modificată în anul 2016, este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă la unele dintre clădirile nou construite.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/video-doi-pompieri-au-fost…/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor