Potrivit UNESCO, educația adulților este esențială în învățarea continuă pe tot parcursul vieții, incluzând diverse forme de instruire și cunoaștere, cu scopul de a asigura implicarea tuturor adulților în viața socială și profesională.
Scopul strategiei este să promoveze o cultură a învățării pe tot parcursul vieții printre adulți, indiferent de vârstă, cultură sau contextul lor, oferindu-le șanse egale de participare activă în viața economică, socială și civică. De asemenea, strategia va ghida utilizarea eficientă a resurselor disponibile din fondurile nerambursabile către atingerea obiectivelor naționale.
Conform art. 180 (2) din Legea învățământului superior, nr. 199 /2023, „învățarea pe tot parcursul vieții reprezintă totalitatea activităților de învățare realizate de fiecare persoană în orice etapă a vieții în contexte formale, non-formale și informale, având ca rezultat o îmbunătățire sau o actualizare a cunoștințelor, a abilităților și aptitudinilor, a competențelor și a atitudinilor sau participarea în societate dintr-o perspectivă personală, civică, socială sau legată de ocuparea forței de muncă, inclusiv prin asigurarea unor servicii de consiliere și orientare în carieră”.
Pentru anul 2030, România și-a propus să atingă o rată de participare a adulților, cu vârste între 25 și 64 de ani, de 17,4% în învățarea pe tot parcursul vieții. Pentru realizarea acestui obiectiv, sunt stabilite următoarele direcții:
- Consolidarea coordonării la nivel național, regional și local pentru promovarea unei culturi a învățării în rândul adulților și pentru consolidarea capacității administrative de a implementa politici publice în acest domeniu.
- Dezvoltarea și promovarea oportunităților în educația continuă a adulților.
- Îmbunătățirea accesibilității la educația continuă pentru adulți și flexibilizarea rutelor de calificare.
- Promovarea echității și incluziunii în educația continuă a adulților, inclusiv prin sprijin financiar.
- Asigurarea calității în educația continuă a adulților.
- Stimularea dobândirii de competențe digitale și gestionarea cu succes a tranziției către o societate digitală și verde în educația adulților.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews