logo
RNTV Live

Proiect de 45 de milioane de lei semnat de către ministrul mediului. Totul se va realiza cu bani europeni

gratiela alegeri alde
rnews

Bani pentru biodiversitate

Viceprim-ministrul Grațiela-Leocadia Gavrilescu, ministrul mediului, a semnat ieri, 03 septembrie 2018, contractul de finanțare a proiectului ”Completarea nivelului de cunoaștere a biodiversității prin implementarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor de păsări de interes comunitar din România și raportarea în baza articolului 12 al Directivei Păsări 2009/147/CE” – Cod SMIS 2014+ 119428. Ministerul Mediului urmează să implementeze proiectul în calitate de Beneficiar timp de 36 de luni, între anii 2018-2021, acesta având un buget total de 44.351.003,29 lei.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul Specific (OS) 4.1 „Creşterea gradului de protecţie și conservare a biodiversităţii prin măsuri de management adecvate şi refacerea ecosistemelor degradate”.

Obiectivul general al proiectului îl constituie realizarea monitoring-ului speciilor de păsări de interes comunitar din România prezente pe lista de referință, estimarea mărimii populațiilor, a distribuției acestora și a tendințelor pe termen scurt și pe termen lung, asigurând în același timp și pregătirea necesară elaborării raportului național conform prevederilor articolului 12 al Directivei Păsări (Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului, privind conservarea păsărilor sălbatice).

Pentru îndeplinirea obiectivului general al proiectului vor fi realizare următoarele activități:

Activitatea 1.        Actualizarea, completarea și îmbunătățirea metodologiei de monitorizare pentru speciile de păsări de interes comunitar din România prezente pe lista de referință.

Activitatea 2.        Realizarea monitorizării în vederea estimării efectivelor populaționale, a distribuției și a tendințelor pe termen scurt și lung a speciilor de păsări de interes comunitar din România.

Activitatea 3.        Realizarea Raportului de țară în baza prevederilor Art.12 al Directivei Păsări 2009/147/CE.

Activitatea 4.        Întărirea capacității administrative a autorităților de mediu la nivel național și local (MM-DB, ANPM, APM) cu privire la implementarea măsurilor/metodologiilor de monitorizare/raportare a stării de conservare a speciilor de păsări de interes comunitar.

Activitatea 5.        Informarea și conștientizarea publicului pentru cunoașterea speciilor de păsări de interes comunitar din România.

Activitatea 6.        Activități de informare și publicitate ale proiectului (obligatorii).

Activitatea 7.        Managementul proiectului: planificarea, implementarea și monitorizarea și evaluarea activităților.

Activitatea 8.        Auditul financiar al proiectului.

Proiectul va contribui la îndeplinirea obiectivelor Cadrului de Acţiuni Prioritare pentru Natura 2000, Strategiei Europene pentru Biodiversitate 2020 şi Strategiei Naţionale şi Planului de Acţiune pentru Conservarea Biodiversităţii 2014 – 2020, aprobată prin H.G. nr.1081/2013. Monitorizarea speciilor de păsări presupune colectarea, verificarea și analiza datelor privind populația, distribuția, evoluția sau trendul pe tot cuprinsul țării. Comisia Europeană solicită statelor membre ale UE, la fiecare 3 ani, un raport care să conțină informații generale cu privire la punerea în aplicare a Directivei. Prima raportare a României în baza art. 12 al Directivei Păsări a fost realizată în anul 2013.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor