logo
RNTV Live

Programe pentru case eco

Solar panel on a red roof reflecting the sun and the cloudless blue sky
Raluca Eparu

După o pauză de cinci ani, programul Casa Verde Plus ar putea fi reluat.   Ministerul Mediului a lansat astăzi o dezbatare publică referitor la acest proiect, dezbatere care se va desfăşura pe o perioada de 10 zile,  după cum se arată într-un comunicat de presă.  Programul ar putea demara în aproximativ 2 săptămâni,după cele 10 zile de dezbatare. „Programul de anul acesta are două componente care pot fi accesate alternativ de populație și de instituțiile publice care dețin clădiri în interesul comunității:

Componenta I– Casa Verde Clasic prin care finanțăm sisteme de încălzire care utilizează energii regenerabile şi Componenta II – Casa Verde PLUS prin care finanțăm în premieră în România: termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, Sisteme de monitorizare și eficientizare a consumului de energie, apa, gaz, ( sisteme BMS) şi Sisteme eficiente de iluminat pe bază de led cu consum redus de energie și durată de viață superioară”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Casa Verde Clasic concepută pentru populație

Prin aceasta românii pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care utilizează energii regenerabile. În acest sens se vor finanţa panourisolare sau pompe de căldură.Pentru panouri solare populația primește o finanțare de 6.000 de lei – suficientă pentru achiziția unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. (finanțare de 100%)

Pentru cei care vor să folosească pompele de căldură, finanțarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex.

A fost alocat pentru populație aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016 (138 de milioane de ei), adică 60 de milioane de lei.Această sumă va fi distribuită unitar în toate județele țării, iar populația va depune și va semna contractul de finanțare la Agenția de Protecție a Mediului din județele în care locuiesc.

Casa Verde PLUS concepută pentru populație

Casa Verde PLUS destinată populației este un Program care susține optimizarea energetică a clădirilor folosind materiale cu amprentă redusă de carbon, non-toxice si din surse regenerabile cu impact implicit asupra calității mediului interior. Casa Verde Plus, beneficiază de un buget total de 45 de milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice. Românii pot folosi acești bani pentru a-și izola locuințele cu materiale ecologice precum: cânepa

lâna, vata minerală bazaltică, pluta, perlitul, celuloza sau zidăria din cânepă și var.

În plus, pentru finisaje, se pot achiziționa tencuieli, adezivi, vopseluri și amorse, fără Compuși Organici Volatili. Suma maximă acordată unui beneficiar poate ajunge la 40.000 de lei, dacă se ia în considerare un cost de 120 lei pe metrul pătrat. Cheltuielile eligibile implică atât achiziția materialelor cât și manopera.

Pentru o casă cu amprentă de circa 90 de mp această sumă poate acoperi aproape integral costurile de termoizolare integrală a fațadei și acoperișului cu izolație de 15 cm. Banii pot fi utilizați atât în cazul renovării unei clădiri existente, cât și în cazul termoficării unei locuințe nou-construită.

Casa Verde PLUS concepută pentru persoanele juridice

Alte 33 de milioane de lei se vor îndrepta către persoane juridice, și anume unități administrativ-teritoriale, instituții publice sau ONG-uri care dețin în proprietate sau administrare clădiri de interes public: școli, grădinițe, policlinici și spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte.Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, sumă care nu trebuie să depăşească 90% din valoarea totală a proiectului. Se vor finanţa inclusiv acoperișuri verzi pentru că temperaturile din orașe sunt tot mai mari din cauza suprafețelor alcătuite doar din piatră, beton, asfalt. Un acoperiș din bitum negru poate ajunge întimpul verii foarte ușor la 80 de grade Celsius. Cu un strat de sol deasupra sa și plante, diverse studi iarată că temperatura sa nu va mai depăși temperatura aerului înconjurător.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor