logo
RNTV Live

Prima sesiune parlamentară a anului va începe

senat
Tudor Teodora

Miercuri, Senatul și Camera Deputaților încep prima sesiune parlamentară ordinară a acestui an. Printre priorități se află reforma pensiilor speciale și Legile Educației. 

Marcel Ciolac, președintele Camerei Deputaților, și Alina Gorghiu, președintele interminar al Senatului, au convocat două foruri legislative de la ora 16.00 și, respectiv, ora 12.00. 

Potrivit reglementărilor, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleși, în ședința de plen a fiecărei Camere, membrii Birourilor permanente- vicepreședinții, secretarii și chestorii, cu excepția președinților, ce sunt aleși la începutul legislaturii. 

Alegerea conducerilor celor două Camere legislative se va face la propunerea grupurilor parlamentare, în concordanță cu ponderea acestora, potrivit configurației politice și negocierilor liderilor grupurilor. Listele candidaților propuși pentru Birourile permanente se vor supune în întregime votului Camerei Deputaților, respectiv al Senatului și se aprobă votul deschis al majorității parlamentarilor prezenți. 

Urmează să se discute noi proiecte de lege importante pentru respectarea termenelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Prin prioritățile legislative, liderii PSD și PNL au anunțat proiectele privind Educația și reforma pensiilor speciale. 

Conducerea PNL a aprobat proiectele legilor Educației, urmând ca în această săptămână să aibă loc o întâlnire a coaliției de guvernare pentru a se discuta și stabili calendarul adoptării lor, a anunțat Nicolae Ciucă, președintele liberalilor. Acesta a adăugat că aceste acte normative trebuie finalizate până cel târziu la începutul lunii aprilie. 

De asemenea, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că legile Educației sunt o prioritate legislativă pentru socio-democrați, menționând, însă, că discuțiile referitoare la acestea trebuie continuate cu premierul și cu ministrul de Finanțe, dar și cu autoritățile locale, având în vedere impactul financiar notabil al implementării noilor acte normative. 

„Începem să creionăm şi să mergem cu propunerile noastre de eventuale modificări în coaliţie şi să stabilim care sunt etapele de implementare a legii, în integralitatea sa, în perioada următoare”, a afirmat Ciolacu.

Urmează o pronunțare din Partea Senatului și a Camerei Deputaților și asupra proiectului de lege privind pensiile speciale. 

„Din punctul nostru de vedere, prioritatea unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună şi cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis, o dată pentru totdeauna, în România”, a afirmat Marcel Ciolacu.

„Există o restanţă pe care trebuie să o onorăm în această sesiune parlamentară: este vorba despre proiectul legislativ care rezolvă problema pensiilor speciale; la fel, o chestiune care trenează de foarte mult timp. Ne dorim să promovăm în această sesiune parlamentară acest proiect legislativ, care o dată pentru totdeauna să elimine acele situaţii reclamate în decursul vremii şi de noi, şi de celelalte partide parlamentare şi care, din păcate, datorită neconstituţionalităţii foarte multor proiecte depuse şi adoptate de Parlament până acum nu s-a materializat”, a indicat şi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Conform liberalilor, proiectul privind creșterea de la 2.000 la 3.000 de lei a pragului de la care sunt impozitate pensiile prezintă, de asemenea, o prioritate semnificativă. 

Un alt proiect avut în vedere de PNL este cel al comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Conform lui Ionuț Stroe, există, din punctul de vedere al liberalilor, „suficiente” argumente şi de natură constituţională pentru a promova un asemenea proiect, dar nu înainte de a fi discutat în coaliție și agreat atât cu PSD, cât și cu UDMR. 

Vor fi dezbătute și alte proiecte referitoare la îndeplinirea jaloanelor din PNRR și ordonanțe adoptate de executiv. 

Mai mult decât atât, este de așteptat ca, în cazul rotaţiei premierilor între PNL şi PSD, prevăzută în protocolul coaliţiei de guvernare pentru viitor, mai multe proiecte care vor fi incluse în programul de guvernare să fie supuse spre dezbatere. 

Social-democraţii au anunţat că se lucrează la un nou program de guvernare, iar preşedintele PSD Marcel Ciolacu, care va prelua funcţia de prim-ministru în acest caz, a promovat ideea impozitării muncii și supraimpozitarea companiilor cu venituri uriașe. 

USR a anunțat că va iniția, în prima zi a sesiunii parlamentare, o nouă moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode,  luând în considerare acuzațiile de plagiat referitoare la lucrarea sa de doctorat. 

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații găsiți aici: Începe prima sesiune parlamentară a anului/ Legile Educației și reforma pensiilor speciale, printre priorități

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor