Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro, cu condiția ca prejudiciul să fie plătit

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Actul normativ dezincriminează faptele de evaziune fiscală cu un prejudiciu mai mic de un milion de euro, dacă acesta este acoperit integral, majorat cu 15%.

Inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, proiectul de lege modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Legea a fost sesizată la Curtea Constituțională de către USR și Forța Dreptei, dar aceasta a respins sesizarea, considerând actul normativ ca fiind constituțional. Conform noilor prevederi din lege, evaziunea fiscală poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, în funcție de gravitatea faptei.

Totuși, în cazul în care prejudiciul este recuperat integral, majorat cu 15% din valoarea acestuia, în termen de maxim 30 de zile de la finalizarea controlului efectuat de autoritățile competente, fapta nu se pedepsește. În aceste situații, organele de urmărire penală nu sunt sesizate, iar limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.

De asemenea, dacă prejudiciul este acoperit integral, prin plată efectivă, până la primul termen de judecată, limitele pedepsei prevăzute de lege se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul este recuperat ulterior și până la judecarea definitivă a cauzei, limitele pedepsei prevăzute de lege se reduc cu o treime.

Aceste prevederi se aplică pentru prejudiciile de până la un milion de euro, iar în cazul în care prejudiciul nu depășește această sumă și este acoperit integral în cursul urmăririi penale, fapta nu se pedepsește conform dispozițiilor Codului de procedură penală.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *