logo
RNTV Live

Preşedintele Băncii Centrale Europene: „Semne de moderaţie ale inflaţiei de bază în zona euro”

aD00MmY5ODliYmI2YTUxOWIzNzA3MDA3ZGFhMTcxNDM2NQ==.thumb
Andrei-Vlăduț Gușter

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, a transmis detalii legate de admiterea unor „semne de moderaţie” ale inflaţiei de bază în zona euro, dar a reafirmat că este prea devreme să se creadă că s-a depăşit momentul de vârf.

În pofida încetinirii ritmului de creştere a inflaţiei, spusele șefei BCE vor cimenta probabil aşteptările pieţei că vor urma noi majorări ale dobânzilor în iunie şi iulie.

Christine Lagarde, în Parlamentul European: „Cele mai recente date disponibile sugerează că indicatorii privind presiunile inflaţioniste rămân ridicaţi şi, deşi există unele semne de moderare, nu există o dovadă clară că inflaţia de bază a atins nivelul de vârf.”

Eurostat a publicat niște estimări preliminare, conform cărora  rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 6,1% în mai 2023, de la un nivel de 7% înregistrat în aprilie. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,3%.

Ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele (pe scurt, inflaţia de bază), a scăzut până la 5,3% în mai, de la 5,6% în aprilie, de asemenea sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 5,5%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Luis de Guindos, vicepreşedintele BCE, a declarat că deşi gardienii euro au parcurs cea mai mare parte a ciclului lor de înăsprire a politicii monetare, pentru a aduce inflaţia înapoi la obiectivul pe termen mediu de 2%, ciclul nu s-a terminat încă.

Christine Lagarde: „Dobânzile trebuie să fie din nou majorate la niveluri suficient de restrictive” pentru a aduce inflaţia înapoi la obiectivul pe termen mediu de 2% şi de aceea “dobânzile vor fi menţinute la acele niveluri atât timp cât este necesar.”

Sursă: stiripesurse.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor