Premieră mondială: primul transplant de ochi din lume

140-de-chirurgi-asistente-medicale-și-alți-profesioniști-din-domeniul-sănătății-condusă-de-dr.-Eduardo-D.-Rodriguez.-Credit-Joe-Carrotta-NYU-Langone.-1200x545_c
Andrei-Vlăduț Gușter

Un grup de chirurgi de la Spitalul NYU Langone din New York a anunțat că a efectuat primul transplant total de ochi din lume la o persoană în viață. Pacientul, un bărbat din Arkansas, și-a pierdut ochiul stâng și o parte a feței în urma unui accident de muncă.

Pacientul, un veteran militar de 46 de ani, a suferit un accident electrocutant în timp ce lucra ca instalator de linii electrice de înaltă tensiune în iunie 2021. Șocul electric extrem l-a făcut să piardă aproape jumătate din față, inclusiv ochiul stâng, întregul nas și buzele, partea stângă a obrazului și bărbie, precum și brațul stâng.

Echipa medicală a spitalului NYU Langone, compusă din peste 140 de chirurgi și asistenți medicali, a finalizat cu succes o procedură chirurgicală care a durat aproximativ 21 de ore, unde au efectuat atât un transplant total de ochi, cât și unul parțial de față. Această operație medicală de pionierat a fost finalizată la sfârșitul lunii mai și reprezintă o premieră mondială în domeniul transplantului de ochi.

Echipa medicală a menționat că ochiul transplantat prezintă semne notabile de sănătate. Chiar dacă pacientul nu are vederea restaurată complet, există speranța că, în timp, vederea ar putea reveni. Însă, reușita acestei proceduri deschide noi perspective în domeniul medicinii de transplant, evidențiind progrese semnificative în acest domeniu.

Chirurgul șef, dr. Eduardo Rodriguez, care a efectuat anterior patru transplanturi de față, a subliniat că această operație marchează un moment remarcabil în progresul medicinei moderne. El a menționat că bărbatul a supraviețuit și a înregistrat progrese notabile după operație, deși inițial situația părea extrem de gravă.

Chirurgul, dr. Eduardo Rodriguez, cu Aaron James în vârstă de 46 de ani, înainte de a primi un transplant total de ochi și parțial de față.Credit: Spitalul NYU Langone

Procedura a fost extrem de complexă și a necesitat un efort considerabil din partea echipei medicale, implicând două săli de operație. În timpul procedurii, s-a îndepărtat țesutul facial deteriorat de la pacient, iar dr. Rodriguez și echipa sa au disecat fața și globul ocular al donatorului în cealaltă sală.

O parte esențială a operației de transplant total de ochi a fost reconectarea nervului optic al pacientului la ochiul donatorului. Acest aspect a necesitat o precizie extremă pentru a ghida fibrele nervului optic către țintele corespunzătoare și pentru a conserva nervii corneeni.

În ciuda reușitei acestei intervenții chirurgicale complexe, rezultatele complete ale transplantului sunt încă incerte. Medicul a explicat că transplantul de ochi nu a mai fost realizat anterior, iar posibilitatea redării vederii depinde de o comunicare funcțională între ochiul transplantat și creierul pacientului.

Pacientul este monitorizat îndeaproape și trebuie să continue să urmeze un tratament cu medicamente pentru a reduce riscul de respingere a transplantului. Totuși, echipa medicală este optimistă că această procedură deschide noi perspective în medicina de transplant și ar putea avea un impact semnificativ asupra restaurării funcției nervoase și vizuale pentru pacienții care au suferit pierderi severe ale ochiului din cauza unor traume sau afecțiuni grave.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor