logo
RNTV Live

Prefectura, la bilanț! 75.000 de acte administrative verificate în 2017. Câte dintre ele n-au respectat prevederile legale

madalina lupea
Ciprian Radu

Prefectura, la bilanț!

Prefectura Prahova a făcut bilanțul pe anul 2017. Printre multele capitole prezentate de prefectul Mădălina Lupea, s-a aflat, evident, și cel referitor la actele administrative. 

 

Conform procedurilor privind controlul de legalitate, Prefectura Prahova a verificat, în 2017, aproximativ 75.000 de acte administrative.

Au fost 224 de hotărâri ale Consiliului Judeţean, 732 de hotărâri ale CL Ploieşti şi Câmpina, 1.844 aparținând celorlalte orașe din juideț şi 6.067 adoptate de consiliile locale de comune. Restul reprezintă dispoziții ale primarilor sau ale preşedintelui CJ.

În urma controlului, au fost găsite și acte administrative care nu respectau prevederile legale.

Au fost adoptate 51 de proceduri prealabile. 50 de unități administrativ-teritoriale au retras actele. Într-un singur caz s-a ajuns în instanță.

În alte 41 de cazuri, Prefectura s-a adresat direct instanţelor de contencios administrativ, solicitând anularea hotărârilor sau dispoziţiilor.

Având, în total, 42 de acţiuni în instanţă, 21 au fost admise de instanţa de fond, iar alte 21 sunt în curs de soluţionare.

Principalele probleme constatate au fost:

  • nerespectarea legislaţiei privind salarizarea personalului din administraţiile locale
  • montarea unor indicatoare rutiere fără avizul Poliţiei
  • închirierea sau concesionarea de terenuri şi păşuni fără respectarea dispoziţiilor legal
  • adoptarea unor hotărâri de patrimoniu fără existenţa cvorumului necesar.

De asemenea, în 2017, prefectul a formulat cinci acţiuni la instanţa de contencios administrativ pentru anularea autorizaţiilor de construire apreciate ca fiind emise nelegal de către primari.

Prefectura Prahova a funcţionat cu o organigramă cu 95 de posturi.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor