logo
RNTV Live

Prahova: 25 incendii de vegetație uscată în week-end. Atenţie riscaţi amenzi de 2500 lei

mm-mai-multe-incendii-de-vegetatie-uscata-ultimele-24-de-ore1362485550
Mihai Constantinescu

Prahova: 25 incendii de vegetație uscată în week-end. Atenţie riscaţi amenzi de 2500 lei

 

Pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea 25 incendii de vegetație uscată în acest week-end. Acestea s-au produs în localitățile Podenii Noi, Boldești-Scăeni (3),  Valea Călugărească (2), Mănești, Șirna, Starchiojd (2), Vadu Săpat, Urlați (2), Ceptura (2), Cocorăștii Colț, Bărcănești, Gornet Cricov, Apostolache, Posești, Măgurele, Păcureți, Filipeștii de Târg, Balta Doamnei și Lipănești.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise. Mai exact,cetățenii au efectuat igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor. Suprafața de ardere a fost de aproximativ 48 ha vegetație uscată, spun reprezentanţii ISU Prahova.

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeței afectate, dar și a vântului puternic care dezvolta și propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Ceptura. Incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 25 mp cu pericol major de propagare la locuințele din apropiere.

Nu vă jucaţi cu focul

Reprezentanţii ISU Prahova  remintesc cetăţenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară. În cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/ploiesti-shopping-city-anunta-ajustarea-programului-de-functionare-la-8-ore/?fbclid=IwAR3D937YPPfHQDFlnhWrUKyLCfiN9NrKnNixkq1ld7UUqzDRQarBys4JY6M

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/la-ploiesti-s-au-luat-noi-masuri-de-preventie-impotriva-raspandirii-coronavirusului/?fbclid=IwAR3dcmLIAUmiP-OSY81ugEGBvFWJxrUkGFa14A9sS8Y27x5EwNkv_GK85S0

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa ISU Prahova

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor