logo
RNTV Live

Ploieștiul riscă să nu primească 20 de tramvaie noi achiziționate, TEORETIC, de Ministerul Dezvoltării

tramvaie
Dumitrescu Vlad

Cele 20 de tramvaie noi care ar fi trebuit să fie achiziționate cu fonduri europene riscă să nu mai ajungă la Ploieşti. Asta pentru că perioada în care a fost desemnat un câștigător în urma licitaţiei ţinută de Ministerul Dezvoltării a durat foarte mult timp, iar livrarea lor nu se mai poate face înainte de termenul limită al proiectului.


În acest context, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești de marți s-a aflat un proiect prin care consilierii erau nevoiţi să decidă dacă îl împuternicesc sau nu pe primar Andrei Volosevici să semneze contractul de furnizare.

Viceprimarul Daniel Nicodim a susținut în timpul şedinţei că există discuţii la nivel central pentru a se găsi o soluţie astfel încât achiziţia de tramvaie să nu piardă finanţarea europeană, acesta fiind motivul pentru care a propus prorogarea.

“Având în vedere complexitatea celor angajate de acest proiect şi posibilitatea ca Guvernul, prin ministrul de resort, să rezolve problema în următoarele săptămâni, în sensul de a nu angaja bugetul local la această cheltuială importantă, propun prorogarea proiectului”, a susținut viceprimarul Daniel Nicodim.
Primarul Andrei Volosevici a susținut că este presat de Minister să semneze contractul, cu un grafic asumat pe 2024, care iese din exerciţiul financiar.

“Suntem presaţi de către Minister să semnăm contractul. Graficul de contract este pe anul 2024. Asta înseamnă că pe documentele de orice natură, privind fonduri europene, nu sunt eligibile. Îmi doresc să luăm tramvaie, pentru că trebuie. Dar, revenind, eu sunt presat să semnez contractul, cu un grafic asumat pe 2024, care iese din exerciţiul financiar. Practic, dacă semnez, trebuie să ne asumăm că există posibilitatea să plătim, cu tot ce înseamnă cheltuieli eligibile şi neeligibile, undeva la 160 de milioane de lei, adică să le cumpărăm noi”, a explicat primarul Andrei Volosevici înainte de vot.


Precizările făcute de șeful executivului ploieștean nu au fost suficiente pentru ai determina pe aleșii locali să voteze proiectul de Hotărâre, astfel că legislativul ploieștean a decis prorogarea lui.

În concluzie, cea mai marea problemă este că proiectul derulat de Minister Dezvoltării, în parteneriat cu autorităţile locale, are finanţare europeană asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, unde termenul limită pentru finalizare este 31 decembrie 2023. În acest context, din cauza licitaţiei finalizate cu întârziere, mijloacele de transport în comun nu vor mai putea fi livrate la timp, existând riscul evident al pierderii fondurilor europene.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor