logo
RNTV Live

Ploieşti, primul oraş din lume cu „fabrică de gaz” .160 de ani de la înfiinţarea primei rafinării

Ploieştiul, primul oraş din lume cu „fabrică de gaz”. Lăudat la Constanţa 
Mihai Constantinescu

În 1857, Ploieştiul devenea primul oraş din lume cu “fabrică de gaz”. Rafinaria de petrol aparţinea fraţilor Mehedinţeanu şi a fost pornită cu echipamente din Germania. Calitatea superioară a petrolului lampant obţinut la Ploieşti a făcut ca proprietarii să câştige prin licitaţie concesiunea pe mai mulţi ani a iluminării cu gaz a Bucureştiului.

România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale. „The science of petroleum“ a certificat în 1938, faptul că România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol de 275 de tone.

Astăzi se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea primei rafinării de petrol din lume, mulţumită fraţilor Mehedinţeanu. Momentul a fost marcat la Ploieşti prin amplasarea unui monument în fața intrării principale la Universitatea de Petrol – Gaze. Inițiatorii acestui proiect sunt Mihail Minescu, Andrei Țurcanu, Mircea Cosma și Mihai Albulescu, sculptor Nicolae Lupu, finanțare Universitatea de Petrol – Gaze Ploiești și Societatea Cultural-Istorică ” Mihai Viteazul ” Ploiești. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi ambasadori, politicieni, profesori universitari, oameni de afaceri din domeniul petrolului şi studenţi.

Fiind una dintre cele mai bune din lume în acest domeniu, la universitatea “Petrol şi Gaze”Ploieşti studiază tineri din 17 ţări de pe mapamond.

Manifestarea face parte din Programul Național România 100, Prahova – Capitala Mondială a Petrolului.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor