Un material jurnalistic difuzat de Frankfurter Allgemeine Zeitung urmărește muncitori români care revin din Germania nu doar cu venituri sub așteptări, ci și cu afecțiuni medicale și alte experiențe traumatizante.

Sclavia, prețul unei case

În microbuzul ce-și croiește drum dificil din Transilvania către Suceava, în zigzag prin Carpații Meridionali, călătoresc o asistentă medicală, mai mulți lucrători în construcții, un portbagaj plin de obiecte diverse, economiile pe care le-au strâns în Germania și afecțiunile profesionale cu care au fost nevoiți să se confrunte acolo. Cu o zi în urmă, au părăsit Frankfurt și acum se confruntă cu 26 de ore de călătorie spre acasă, cu genunchii strânși și obrajii încremeniți.

Autorii articolului sunt doi sociologi, unul cercetător la Institutul pentru Cercetare Socială al Universității Goethe din Frankfurt, Christian Sperneac-Wolfer, celălalt profesor la aceeași instituție academică, Ferdinand Sutterlütty. Iar relatarea din ziarul german este sinteza ușor comercializată, cât să fie digerabilă cititorilor celui mai mare ziar conservator din Germania, a unui studiu mai amplu la care cei doi au lucrat și pe care l-au publicat în cel mai recent număr al revistei „Sociologie Românească”.

Nu cu mulți ani în urmă, în miezul pandemiei, printre știrile care au făcut valuri deopotrivă în Germania și România au fost cele legate de condițiile de muncă ale românilor care aleg să culeagă sparanghel în Republica Federală sau se angajează măcelari în marile abatoare industriale. Deutsche Welle a relatat, de-a lungul vremii, despre abuzurile angajatorilor germani în diverse branșe în care piața are nevoie de import de forță de muncă și recurge deseori la est-europeni, în special la români. DW a relatat și despre vizita fostului ministru al Muncii Violeta Alexandru, de altfel, până acum, singurul responsabil guvernamental de rang înalt de la București care s-a arătat interesat de soarta românilor care muncesc în condiții improprii în Germania, dar și despre posibile soluții de consiliere locală a muncitorilor.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *