Lumea tenisului face valuri cu pretenția că face istorie. Anul 2021 s-a sfârșit cu misterul dispariției din viața publică a jucătoarei de tenis chineze Peng Shuan, care a îndrăznit să-l acuze de viol pe Zhang Gaoli, unul din cei șapte puternici ai partidului comunist chinez, din umbra dictatorului Xi Jinping.

Pentru cei care cred că „democrația” chineză este preferabilă democrației liberale de inspirație occidentală, cazul în sine ar trebui să fie grăitor; dar logica bunului simț este de mult victimă a propagandei ce proliferează pe rețelele sociale.

Sursa: https://www.prosport.ro/

A venit apoi ianuarie 2022, când mass media și, firește, rețelele sociale au explodat împărțind lumea în două pentru că Novak „Nole” Djokovic, copilul teribil al tenisului și „cel mai libertarian om de pe pământ” s-a gândit să sfideze autoritățile australiene, ca să demonstreze insolent că setea de profit a organizatorilor de turnee de tenis și resentimentele anti-occidentale pot fi mai puternice decât regulile de securitate sanitară impuse pe insulă.

Îl simpatizez pe Nole ca jucător de tenis, pentru că s-a dovedit probabil cel mai performat sportiv din tripleta campionilor din ultimii cincisprezece ani, în care le-a ținut lăudabil piept altor doi tenismeni de excepție și mult mai modești în comportamentul public: Roger Federer și Rafael Nadal. Dar ca persoană publică, Novak Djokovici este plin de contradicții și o bună parte a acestei triste realități i se datorează – sunt sigur – tatălui său, Srdjan.

Să luăm, de pildă, declarația publică a lui Srdjan Djokovic în fața câtorva sute de susținători și naționaliști sârbi de vineri, 7 ianuarie ac., care este în sine un delir de la un capăt la celălalt:

„Ei ne spun lumea a treia. Nu, noi suntem lumea libertariană, majoritatea, nu suntem nici mai puțini, nici mai valoroși decât ei. Novak arată că face parte din acea lume libertariană. Iisus a fost răstignit pe cruce și a reușit să treacă peste toate și este în continuare printre noi. Acum, Novak este răstignit și pățește aceleași lucruri.
Suntem un popor sârb mândru, a cărui mândrie este Novak. Nu numai a noastră, ci a întregii lumi libere. Nu va sta în genunchi, va lupta. Novak este prizonierul acelor nenorociți, să le fie rușine! Întreagă lume liberă, ridică-te, aceasta nu este doar o luptă a lui Novak, ci o luptă a peste 7 miliarde de oameni, pentru libertatea de exprimare! Novak nu a încălcat nicio lege, dar vor să ne rețină pe toți. Libertate, Nole! Toată lumea este cu tine și cu Mama Serbia!” (www.prosport.ro)

Citind aceste pasaje din discursul lui Srdjan aproape că începi să te îndoiești de sănătatea mintală a bietului om, dar nu este cazul, omul știe bine ce face: îl profilează pe fiul său, despre care afirmă că este, nici mai mult, nici mai puțin decât „… un Spartacus al lumii noi, care nu va tolera nedreptatea, colonialismul și ipocrizia. El este închis, dar nu a fost niciodată mai liber. A devenit simbolul și conducătorul lumii libere, liderul oamenilor săraci și nevoiași”. (newsweek.ro)

Spartacus, răstignit ca Isus, liderul oamenilor săraci și nevoiași (deși, în treacăt fie spus, are o avere de aproape o jumătate de miliard de dolari și a câștigat numai din tenis ceva mai mult de 250 de milioane de dolari), Nole din viziunea lui Srdjan este probabil viitorul om politic Novak Djokovici; de îndată ce va renunța la tenis, va fi cu siguranță viitorul candidat la președinția Serbiei.

Dar, până una – alta, nu ar strica să descâlcim puțin povestea vizei sale australiene și a necazurilor pe care Nole și le-a provocat singur după ce a aterizat în Australia, la Melbourne, statul Victoria.

Novak Djokovici este unul dintre cei trei tenismeni din top 100 – după cum declară oficialii ATP (ziare.com) – care nu este vaccinat. Pentru a participa la un turneu ATP, nevaccinat fiind, Nole trebuia să obțină o scutire medicală din partea Asociației, care se poate da în două situații: (i) clasica trecere prin boală și (ii) o recomandare medicală că vaccinul este un risc pentru jucător și testarea PCR la trecerea frontierei și înainte de fiecare meci al competiției.

Novak Djokovici a obținut de la ATP o astfel de „scutire medicală” și a aplicat (termenul limită era data de 10 decembrie 2021, dar se acreditează ideea că aplicase încă din 6 decembrie) pentru viza de Australia – statul Victoria, folosind documentul ATP ca argument.

Și a obținut viza, cu condiția ca, la aterizare, să pună la dispoziția polițiștilor de la frontieră și orice alte documente medicale ar fi solicitat aceștia pentru a se încredința că sunt respectate restricțiile medicale impuse oricărei persoane care solicită o intrare în Australia în această perioadă de pandemie.

Doar că la aterizare Nole nu a avut ce să le arate polițiștilor de frontieră în afară de documentele de identitate și documentul ATP. Polițiștii i-au oferit 20 de minute să ia legătura acasă și să solicite o copie (prin fax, e.mail, whatsapp, cum o fi) a documentului medical care a stat la originea solicitării scutirii medicale.

Nole a replicat că în Serbia este noapte și nu are de la cine să solicite documentul, pe care, de altminteri, echipa sa știa sau era obligată să știe că trebuia să-l prezinte la solicitarea autorităților australiene.

Au urmat lungi tratative, în care au intervenit și diplomații sârbi, pentru că deși era noapte acasă, ministerul de externe sârb a găsit pe cineva treaz care să dispună consulului să se deplaseze la aeroport și să împiedice, pe căi diplomatice, anularea vizei lui Novak Djokovici. În cele din urmă, așa cum se știe, viza i-a fost anulată și cazul a fost prezentat unui judecător în 6 ianuarie ac..

La audierea de la instanță, care a menținut decizia de anulare a vizei, avocații au insistat pe ideea că scutirea medicală emisă de ATP este valabilă, acoperitoare și că a fost rezultatul dialogului și cooperării dintre autoritățile medicale sârbe, organizatorii turneului de tenis de la Melbourne și ATP și că totul este conform regulamentelor turneului Australian Open și ATP. La această remarcă a avocatului Nick Wood, judecătorul a replicat acid: „În Australia nu coada dă din câine!”

Ulterior, ministrul federal al sănătății din Australia, Greg Hunt, a confirmat pentru presă că Novak Djokovici nu a putut să prezinte în frontieră documentele medicale cerute oricărei persoane care posedă o viză validă și încearcă să intre în țară.

Între timp, la Belgrad, președintele Alexandr Vucic – contestat în proteste de stradă fără precedent pentru că susține proiectul minier al companiei australiene Rio Tinto – nu a pierdut ocazia unei declarații „patriotice”, în susținerea lui Nole: „În conformitate cu toate normele dreptului internațional, Serbia va face acest lucru și va lupta pentru Novak, adevăr și dreptate.” (sport.hotnews.ro)

Novak Djokovici a făcut apel la hotărârea primei instanțe și s-a fixat un nou termen pentru luni, 10 ianuarie ac.; între timp, Nole a fost cazat de autoritățile de frontieră australiene, la fel ca alții în situația sa, la un centru de carantină: Park Hotel.

Vineri, 7 ianuarie, avocații au ieșit la declarații cu documentul primit din Serbia: institutul de sănătate publică din Belgrad l-a testat pozitiv pe Novak Djokovici în 16 decembrie 2021; Nole este trecut prin boală, deci documentul ATP este valid.

Nole, 17 decembrie. Sursa: www.digisport.ro

O mică problemă, însă: o fotografie (postată de federația de tenis din Serbia) găsită pe Facebook îl arată pe Nole la un eveniment public, înconjurat de tineri jucători de tenis, în 17 decembrie anul trecut, la o zi după ce fusese testat pozitiv.

În 18 decembrie 2021 Nole a încălcat din nou regulile carantinei, acordându-i un interviu ziaristului francez Franck Ramella și participând apoi la o ședință foto pentru L’Equipe. În fine, după Crăciun, la interval de zece zile după ce ar fi fost testat pozitiv la Covid-19, Novak Djokovici a zburat spre Spania, la Marbella, unde s-a antrenat pentru turneul din Australia.

Inadvertențele sunt evidente: fie testul PCR este real și certificatul medical la fel, dar Novak Djokovici nu a respectat carantina, cu voie de la statul sârb, fie Nole nu a fost infectat, iar certificatul medical emis de autoritatea sanitară sârbă este un fals, produs sub oblăduirea statului sârb (Der Spiegel a și oferit argumentele pentru care codul QR al testului lui Novak Djokovici ar fi unul falsificat de autoritățile sârbe).

Aspectul nu prea contează pentru patrioții sârbi de acasă, pentru fanii lui Nole sau pentru protestatarii antivacciniști de pretutindeni: Nole este o victimă a autorităților australiene! Protestatarii se adună la Melbourne, la Belgrad și pe unde mai cred ei de cuviință să-l susțină pe talentatul jucător, impostor într-ale regulilor sanitare (cum de altfel a și recunoscut de curând, cu jumătate de gură, într-o postare pe Instagram – france24.com).

Instanța de recurs reușește cumva să împace pe toată lumea, cu prețul unei permisiuni vicioase de intrare în Australia; hotărârea este luată de judecător cu sacrificarea prestigiului autorităților de frontieră: polițistul care l-a interogat pe Novak Djokovici trebuia să-i permită să aibă la dispoziție mai mult timp, eventual până se făcea ziuă la Belgrad, pentru a produce documentul arătat de avocați, adică testul PCR buclucaș, de care oricum Nole nu ținuse cont.

Așa cum observă Cătălin Avramescu: „Statele contemporane au ajuns state slabe (…) dacă ai avocați buni, bani sau faimă, poți să îți faci de cap. În vremea pandemiei această stare de lucruri s-a arătat în toată splendoarea sa. Oamenii simpli au fost închiși în case, forțați să poarte mască, sau împinși să se vaccineze. (…) Dar exact în același timp s-a văzut că regulile nu erau și pentru ei, zeii televiziunii, baronii industriei sau politicienii cu megafon.” (www.bursa.ro)

Novak Djokovici a reușit cumva să arate public că, dacă ai bani și ai în spate oamenii potriviți, coada poate da din câine și în Australia. Doar că australienii nu sunt dispuși să înghită hapul: 80% dintre ei, a măsurat un sondaj de opinie, nu sunt favorabili ideii că ar trebui să existe o excepție în cazul lui Nole.

Așa că ministrul imigrației, Alex Hawke, i-a anulat pentru a doua oară viza lui Djokovici și povestea a intrat din nou pe mâinile justiției, de această dată într-o instanță superioară, federală, trecând granițele justiției statului Victoria.

Una peste alta, telenovela Nole versus Australia a reușit să rupă netu-n două și să pună în umbră, în fața opiniei publice internaționale, alte evenimente dramatice petrecute pe mapamond.

China a reușit astfel să facă uitat scandalul violului la care s-a dedat liderul comunist Zhang Gaoli, cu prețul libertății jucătoarei de tenis Peng Shuan; în Kazahstan s-a tras în plin împotriva populației care a cerut pâine, democrație și libertate, după care trupele ruse au intrat să facă ordine și nu se știe când vor pleca, iar la Belgrad lumea a uitat de protestele împotriva proiectului minier de la Jadar. Că așa-i în tenis!

By rnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *