Noua rețea pediatrică din România

cancer-pediatric-AdobeStock_391690704-1200x545_c
Andrei-Vlăduț Gușter

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCCC), adoptat în Parlament anul trecut și promulgat de președinte în noiembrie 2022, include și implementarea unei rețele naționale de oncologie pediatrică.

Pentru a realiza acest obiectiv, Ministerul Sănătății a elaborat un set de acțiuni pentru definirea și organizarea rețelei de centre integrate pentru diagnostic și tratament al cazurilor de oncologie pediatrică, stabilind termene de finalizare până în 2030. Acest plan de acțiuni este prezentat într-un ordin emis de Ministerul Sănătății (nr. 3.787/2023), publicat joi în Monitorul Oficial.

În planul de acțiuni sunt incluse opt obiective specifice pentru realizarea rețelei de pediatrie oncologică, începând cu evaluarea actuală a centrelor de oncohematologie pediatrică și a centrelor de radioterapie care furnizează servicii pentru pacienții pediatrici. Termenele pentru aceste obiective sunt de 3 luni după aprobarea planului de acțiuni (până la 8 februarie 2024).

Următoarele etape includ stabilirea criteriilor de clasificare și ierarhizare a centrelor de oncologie și hematologie pediatrică (OHP) și a centrelor de chirurgie pediatrică unde se efectuează intervenții chirurgicale oncologice – numite centre de chirurgie pediatrică oncologică (CPO).

Aceste obiective trebuie realizate în termen de 0 luni după finalizarea primului obiectiv (cel târziu până la 8 martie 2024, dacă primul obiectiv este îndeplinit la termenul prevăzut). Ulterior, este planificată certificarea centrelor de OHP și CPO și înființarea compartimentelor de OHP pentru adolescenți și adulți tineri (19-24 ani).

Pentru certificarea centrelor de OHP și CPO, este necesară înființarea Comisiei de certificare a centrelor de OHP și CPO la Ministerul Sănătății, până cel târziu în 8 aprilie 2024, urmată de evaluarea unităților sanitare identificate pentru a fi clasificate și ierarhizate (termen: 8 iunie 2024) și aprobarea listei unităților în funcție de nivelul de clasificare și ierarhizare stabilit (termen: 22 iunie 2024).

Pentru înființarea compartimentelor de OHP destinate adolescenților și adulților tineri, termenul prevăzut este anul 2030.

Obiectivele finale în planul de acțiuni includ actualizarea cadrului legislativ referitor la normele de personal pentru centrele de OHP și CPO (termen: 8 august 2024) și îmbunătățirea competențelor personalului medical care lucrează în aceste centre (termen de finalizare: 2025).

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor