logo
RNTV Live

Noi informații cu privire la proiectul ,,Fabrici de reciclare” inițiat prin PNRR

Imagine WhatsApp 2024-03-09 la 16.42.36_63b77388
Constantin Corina

Marți, 5 martie 2024, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat noi detalii despre inițierea programului „Fabrici de reciclare”, finanțat prin PNRR.

Potrivit acestuia, ordinul de ministru pentru aprobarea ghidului final a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial și va fi accesibil pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

Potențialii beneficiari ai programului „Fabrici de reciclare” sunt operatorii economici autorizați să desfășoare cel puțin una dintre activitățile specifice codurilor CAEN enumerate: 3821 – tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase; 3822 – tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase; 3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate; 3831 – demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor; 3811 – colectarea deșeurilor nepericuloase; 3812 – colectarea deșeurilor periculoase.

„Venim în sprijinul mediului privat şi, astăzi, am trimis la Monitorul Oficial Ordinul de ministru în care ne propunem să finanţăm cu 220 de milioane de euro, respectiv un miliard de lei, un număr aproximativ 26 de fabrici de reciclare pe care urmează să le finanţăm într-un procent care poate ajunge la 75%. Aşadar, 25% capital al beneficiarului şi 75% finanţare pe care o va acorda Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, bani din PNRR. Pentru a fi completă această Horă a reciclării despre care discutăm, mai avem nevoie de încă un lucru, şi anume de aceste fabrici care vor trebui să gestioneze cele opt miliarde de ambalaje pe care ne propunem să le strângem în fiecare an”, a transmis ministrul Mircea Fechet pe 5 martie.

Alocarea financiară disponibilă pentru lucrările de construcție a instalațiilor de reciclare a deșeurilor este de 220 milioane de euro. Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8,4 milioane de euro, iar valoarea minimă eligibilă ce poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 de euro.

Cheltuielile eligibile cuprind costurile legate de realizarea construcțiilor necesare amplasării și montării utilajelor, instalațiilor și echipamentelor achiziționate, inclusiv dotările aferente cum ar fi instalațiile electrice, alimentarea cu gaze naturale, instalațiile de încălzire, ventilare și climatizare (limitate la incinta construcțiilor), precum și cheltuielile legate de achiziționarea și montarea utilajelor, instalațiilor și echipamentelor necesare pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului (vehiculele specializate necesare activităților din cadrul proiectului, achiziționate prin acest program, vor fi echipate cu tehnologia cea mai avansată în materie de protecția mediului), precum și cheltuielile legate de achiziționarea activelor necorporale.

Potrivit calendarului stabilit în PNRR, până la data de 30 iunie 2026, se preconizează construcția și punerea în funcțiune a 26 de astfel de instalații de reciclare a deșeurilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor