Mongolia a solicitat oficial Rusiei și Regatului Unit să restituie artefacte culturale de importanță istorică

OIP
Constantin Corina

Luni, Mongolia a emis un apel pentru sprijin extins în eforturile sale de recuperare a artefactelor culturale, solicitând explicit Rusiei, Marii Britanii și altor națiuni să repatrieze aceste obiecte

Unele dintre aceste artefacte au o vechime de peste două milenii, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Artefactele cheie, printre care se numără o scrisoare semnată de primul prim-ministru al Mongoliei, prin care se anunța independența față de dinastia Manchu a Chinei și care se găsește în prezent la British Library din Londra, sunt printre obiectele pe care guvernul mongol le solicită înapoi, conform unui comunicat oficial. De asemenea, comunicatul menționează artefacte asociate omului de stat persan Rashid al-Din, care a activat la curțile mai multor conducători mongoli ai Persiei în secolele XIII și XIV, acestea fiind expuse la Muzeul din Edinburgh.

În contextul unei tendințe globale, în care multe țări, inclusiv fostele colonii ale imperiilor europene, au solicitat returnarea artefactelor culturale și istorice aflate în muzeele altor țări, Mongolia face eforturi susținute pentru recuperarea moștenirii sale culturale. Anul acesta, Statele Unite au restituit fosile de dinozaur, inclusiv craniul unui alioramus, o specie înrudită cu tiranozaurul rex, care a trăit acum 70 de milioane de ani.

Ministrul Culturii al Mongoliei, Nomin Chinbat, a adus în discuție, de asemenea, necesitatea ajutorului din partea Rusiei pentru identificarea și restituirea artefactelor trimise în Rusia în scopuri de cercetare și restaurare cu aproximativ o sută de ani în urmă. Acestea includ artefacte din dinastia Hunnu, datând de acum 2.000 de ani, care au fost excavate din Noyon, locul de înmormântare Uul, de către exploratorul rus Pyotr Kozlov în anii 1920.

Ministrul Culturii a exprimat recunoștința față de țările care au sprijinit Mongolia în aceste demersuri și a exprimat dorința de a colabora cu mai mulți parteneri internaționali într-un spirit de prietenie și respect reciproc.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNew

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor