logo
RNTV Live

Niciodată înainte, mereu DUPĂ!

cristian anghelescu
Cristian Anghelescu

Niciodată înainte, mereu DUPĂ!

Așa cum ne-am obișnuit, deja, în țara asta, apar reacții, de fiecare dată, doar DUPĂ ce se întâmplă ceva! De regulă, după evenimente cu impact emoțional, decese, accidente tragice, încătușări, etc.

Aprope nimeni nu are curajul sau responsabilitatea să spună înainte lucrurilor pe nume. Cauzele sunt multiple: din comoditate, lașitate, frică, minciună… Devenim vocali doar atunci când, de cele mai multe ori, este foarte târziu și nu se mai poate face aproape nimic! Ne lamentăm, plângem, arătăm cu degetul, devenim răi, chiar acuzăm… O facem pentru că… așa se face, înțelegem tâmpenia dar nu ne corijăm niciodată!

Aseară, târziu, aproape de ora când românii se retrag pentru odihnă, o veste tristă a cutremurat lumea sportului. Larisa Iordache, una dintre sportivele de talent ale lotului de gimnastică al României, a suferit o accidentare urâtă. În plin proces de încălzire, înainte de a intra la proba de sol, a suferit o ruptură de tendon ahilian! Un accident stupid petrecut în sala unde se desfășoară Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Montreal. Un dezastru pentru echipa României…

Imaginea cu Larisa într-un scaun cu rotile părăsind sala de concurs a făcut înconjurul planetei. Emoția nu a întârziat să apară, oficialii FRG postând știrea aproape în timp real.

Încă din acele momente, agențiile de presă au preluat iar lumea a putut afla tristul eveniment. În România, el a devenit viral la primele ore ale dimineții. Iar comentariile, acuzele și sfaturile s-au contopit în veșnicul prohod DE DUPĂ…

Nu susțin că intevențiile specialiștilor sau nespecialiștilor nu ar avea partea lor de adevăr. Doar că, așa cum am mai explicat, ele vin DOAR DUPĂ, din rațiunile prezentate mai sus…

Am lecturat și gândurile ploieștencei Corinei Ungureanu, campioana mondială a anilor ’90 de la Lausanne, Tianjing sau Sankt Petersburg. Antrenoare de calitate a CS Petrolul, Corina s-a ”aprins” pe pagina de Facebook și a prezentat o situație pe care toți ploieștenii o cunosc. Gândurile sale, corect punctate, sunt prezentate mereu, de ani și ani, fără ca cineva să ia vreo măsură! Antrenoarea reia temele infrastructurii, salarizării, investițiilor… Nu e rău, doar că ele vin… DUPĂ!

Iată esența postării sale: … construcție de săli noi în orașele care mai au cluburi de gimnastică și antrenori. Nu mai sunt multe… (costul unei săli este aproximativ un milion de euro…)

Salarizarea antrenorilor în funcție de nivelul fiecăruia, contracte între sportivi-părinți-federație, ar fi câteva dintre măsurile care ar trebui luate.

Doar contractele țin de FRG și știu sigur că ele vor exista. Investițiile și salarizarea țin de alte organisme ale statului. Dar, până atunci, să știți că la cluburi avem bări de paralele jupuite și nu se poate lucra pe ele, magneziu cu porția pentru că este scump și nu sunt bani la cluburi, aparatură și saltele vechi pentru ca nu sunt bani pentru unele noi. Nu mai vorbim de saltelele ajutătoare care sunt noutăți și sunt folosite prin toată lumea… nu se mai poate doar cu ce avem acum!!!

Concluzie: multe neajunsuri dar încă avem dorință! Departe de mine critica azi… dar se mai vrea performanță în gimnastică în țara asta?”

Și cu asta, basta! Vor mai apărea reacții doar la o eventuală (și nedorită!) accidentare!

Să fie limpede: nu am voie să o acuz pe Corina, ea doar a revenit asupra unei sinteze care se face mereu, practic la fiecare început de sezon!

O sfătuiesc doar atât: să spună lucrurilor pe nume fără să creadă că adevărul o poate dărâma într-un fel! Să procedeze așa cum o făcea în urmă cu 4 ani, vocal, atunci când, în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, era tranșantă, chiar acidă și cu vânt din spate în fața problemelor care… și atunci erau! Și nu puține! Și, mai ales, să se gândească de mai multe ori la acel moment ratat! La care, știm cu toții, a fost aproape de țelul impus și în urma căruia ar fi trebuit să răspundă, vreme de un mandat, întrebărilor puse de antrenori, colegii de acum din sala cu paralele jupuite și lipsă de saltele și magneziu…

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor