logo
RNTV Live

Muzeul „Conacul Pană Filipescu” prezintă „Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă”

Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă
Mihai Constantinescu

Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă

Muzeul „Conacul Pană Filipescu” prezintă „Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești vă invită luni, 11 noiembrie 2019, ora 11să participați la vernisajul expoziției temporare itinerante „Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă. Vernisajul are loc la sediul secției sale Muzeul „Conacul Pană Filipescu” din comuna Filipeștii de Târg .

Expoziția este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești.

Proiectul expozițional aduce în atenția publicului larg pictura pe sticlă, unul dintre cele mai originale meșteșuguri populare românești. Practicat în Transilvania, în urmă cu aproape două sute de ani, acest meșteșug a contribuit la nașterea icoanei pe sticlă. Lucrată de țăran și destinată țăranilor, icoana pe sticlă a fost în Transilvania, o importantă Carte Sfântă. Icoanele pe sticlă erau nelipsite din casele țărănești și aveau în trecut, rol protector împotriva bolilor și calamităților naturale care amenințau viața și munca țăranului.

Caracteristica acestor icoane pe sticlă este introducerea alături de tematica religioasă, a elementelor din viața înconjurătoare a oamenilor și a motivelor populare românești.

Expoziția valorifică fondul de icoane pe sticlă al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și talentul tinerilor artiști ce au zugrăvit în manieră proprie acest gen de artă populară românească.

Vor expune elevi din clasa a X-a B ai colegiului amintit, coordonați de d-nele profesoare Liliana Marin, Adriana Brăileanu și Iulia Ignat.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/conac-din-rafov-fantoma/

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/caravana-centrului-interedu-si-a-incheiat-parcursul-prin-lumea-copiilor-din-mediul-rural/

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/cel-mai-asteptat-eveniment-al-anului-in-ploiesti-

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/video-carte-unica-in-romania

 

pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor