UPDATE
Aleșii locali ploieșteni au aprobat, luni, reactualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru mai multe proiecte care ar urma să fie derulate la Ploiești cu finanțare europeană.
Asigurarea mobilității traficului, prin prelungirea legăturii rutiere Gara de Vest – Gara de Sud, inclusiv reabilitarea piețelor gărilor – etapa I și II, reabilitarea bazei materiale transport auto-autobază, reabilitarea depoului de tramvaie pe pe Găgeni, precum și modernizarea străzii Ghe. Gr. Cantacuzino, tronson Șoseaua Vestului – limită oraș sunt doar câteva dintre proiectele pentru care s-a propus reactualizarea indicatorilor tehnico-economici.
Reactualizarea indicatorilor tehnico-economici are loc ca urmare a creșterii prețurilor la materialele de construcții.
„Toate proiectele trebuie implementate până la sfârșitul anului 2023”, a anunțat primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, precizând că „Primăria Municipiului Ploiești va trebui să facă până la sfârșitul anului 2023 un efort suplimentar de 16 milioane de euro”.
Totodată, primarul Andrei Volosevici a anunțat, în timpul ședinței de Consiliu Local Ploiești, faptul că proiectul de modernizare cu fonduri europene a zonelor din faţa Gării de Sud şi Gării de Vest din Ploieşti şi de construire a unei noi şosele care să le lege riscă să ajungă într-un blocaj.
Șeful executivului ploieștean a declarat că este nevoie de o nouă procedură de expropriere la acest proiect european, pentru dobândirea unui teren de 1.800 de metri, în zona străzii Depoului.
„Avem o problemă cu ceea ce înseamnă mult lăudatul drum Libertăţii. El este etapizat pe trei calupuri, calupul numărul unu este absolut în regulă, trei la fel, la al doilea trebuie să începem procedura de expropriere pe încă 1.800 de metri, deoarece sunt nişte probleme legate de proiect şi verificatorii de la ADR ne-au cerut lucrul acesta. Deci poate fi un pic întârziat şi – de ce nu? – vă spun clar, şi în pericol, pentru că este logic ca la un moment dat cei care analizează implementarea proiectelor pe fonduri europene să nu înţeleagă cum ai prima bucată de drum, n-o ai pe a doua şi o ai pe a treia. Cam asta este logica. Trebuie să ne grăbim în sensul acesta”, le-a transmis primarul consilierilor locali înainte de dezbaterea proiectelor de hotărâre din şedinţa de luni.
Obiectivul european e împărţit în două etapa. În prima etapă, estimată la 50,4 milioane de lei cu TVA inclus conform unei actualizări de preţ aprobate luni de Consiliul Local, intră refacerea zonelor din faţa celor două gări. Proiectul include reconfigurarea în întregime a Pieţei 1 Decembrie, amenajarea unor pasaje pietonale, crearea de parcări pentru maşini şi facilităţi pentru biciclete şi crearea unei staţii de aşteptare moderne la capătul de linie al traseului 101, în capătul sudic al întregului traseu, respectiv crearea unei parcări şi a unor spaţii de tip bike sharing în zona buclei tramvaielor de la Gara de Vest şi amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Libertăţii şi Domnişori, în capătul vestic. Tronsonul din mijloc, adică noul drum care să lege cele două gări, ar urma să fie construit în etapa a doua a proiectului.
Noua şosea ar urma să meargă în prelungirea străzii Libertăţii, trecând prin zona fostei rafinării Columbia şi apoi continuând pe traseul Rudului – Depoului – Piaţa 1 Decembrie. Conform actualizării de preţ aprobate luni de consilierii locali, această etapă va costa un pic peste 108 milioane de lei cu tot cu TVA.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Municipalitatea ploieșteană, nevoită să găsească în buget fonduri în valoare de aproximativ 16 milioane de euro.
Primarul Andrei Volosevici a anunțat luni, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Ploiești, faptul că municipalitatea va fi nevoită să găsească în buget fonduri în valoare de aproximativ 16 milioane de euro. Suma este necesară pentru a putea implementa mai multe proiecte pe fonduri europene. În acest context, legislativul ploieștean a aprobat proiectele de hotărâre care vizează modificarea indicatorilor tehnico economici pentru mai multe obiective de investiții. Vom reveni cu amănunte.