logo
RNTV Live

Ministrul Sportului pornește în pelerinajul de la Şumuleu Ciuc pe bicicletă

img (2)
Fălcescu Andreea

Ministrul Sportului, Eduard Novak, va merge în pelerinajul de la Şumuleu Ciuc cu bicicleta

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunțat că va porni într-un pelerinaj la Şumuleu Ciuc pe bicicletă, conform informațiilor transmise de News.ro.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este recunoscut ca fiind cel mai mare din Europa Centrală și de Est, având o istorie de aproape patru secole și jumătate.

Evenimentul este centrat în jurul Fecioarei Maria, iar statuia acesteia, sculptată în lemn de tei între anii 1510 și 1515, este considerată cea mai mare statuie miraculoasă din lume.

În anul 1567, după ce au obținut o victorie în lupta împotriva armatelor prințului Transilvaniei, Ioan Sigismund, care încerca să impună religia unitariană, credincioșii catolici au făcut un jurământ de a se întoarce în sâmbăta dinaintea Rusaliilor pentru a-și exprima recunoștința. An de an, numărul pelerinilor a crescut, alăturându-se credincioșilor din Harghita și alții (reformați, unitarieni și chiar ortodocși) din întreaga lume, astfel că biserica a devenit prea mică pentru a-i putea găzdui pe toți. Prin urmare, liturghia a fost mutată pe Muntele Șumuleul Mic.

La data de 1 iunie 2019, Papa Francisc a vizitat Şumuleu Ciuc, transmițând credincioșilor că pelerinajul anual face parte din moștenirea Transilvaniei și aduce un omagiu tradițiilor românești și maghiare, precizând că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru conviețuirea fraternă.

Cu acest prilej, Suveranul Pontif a oferit Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc Trandafirul de Aur, pe care l-a așezat la picioarele statuii miraculoase a Fecioarei Maria.

Sursa: g4media.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor