Foto: greenmatters.com

Microplasticele apar din ce în ce mai des în locuri neobișnuite, deoarece se filtrează în aproape fiecare aspect al vieții de pe Pământ. Acum, oamenii de știință au descoperit că aceste particule minuscule ar putea chiar să influențeze vremea.

Cercetătorii au raportat miercuri că au detectat microplastice în majoritatea probelor de nor prelevate de pe un vârf de munte din China, într-un studiu publicat în Environmental Science & Technology Letters al Societății Americane de Chimie.

„Microplasticele sunt în aerul pe care îl respirăm, sunt în apa noastră de băut, sunt în corpurile noastre”, a spus Enck pentru CNN.

Microplasticele se formează atunci când plasticele mai mari se descompun, fie prin degradarea chimică, fie prin uzura fizică, în bucăți mai mici.

„Dacă este plastic, vei primi microplastice mai devreme sau mai târziu”, a spus Enck.

Studiul efectuat miercuri a dezvăluit că microplasticele au un impact asupra formării norilor, iar norii joacă un rol crucial în modelarea vremii pe care o întâlnim. Norii generează precipitații sub formă de ploaie, zăpadă și diferite alte forme. În plus, ele protejează lumina soarelui, iar radiația solară redusă duce la temperaturi mai scăzute.

Pentru ca un nor să se dezvolte, este esențială transformarea vaporilor de apă, un gaz, în picături de apă, un lichid. Ulterior, numeroase picături de apă trebuie să se amalgameze pentru a forma un nor.

Crearea picăturilor de apă are loc atunci când vaporii de apă interacționează cu particule solide minuscule din atmosferă, cum ar fi praful, cenușa sau sarea din ocean. Conform cercetării, microplasticele pot fi acum incluse în această categorie.

Cercetătorii au descoperit probe de microplastic în aer deasupra muntelui Tai din China și au folosit modele computerizate pentru a simula calea probabilă pe care au urmat-o aceste particule pentru a ajunge la acea locație. Modelele au indicat că mișcarea aerului din orașele dens populate din interiorul Chinei din apropiere a jucat un rol semnificativ în introducerea microplasticelor.

Acest lucru implică faptul că microplasticele generate la nivelul solului au fost ridicate și transportate pe distanțe considerabile.

În general, zonele urbane tind să aibă mai multe microplastice decât zonele rurale, având în vedere cererea mai mare de produse din plastic asociată cu densități mai mari ale populației. Cu toate acestea, zonele rurale se apropie rapid de nivelurile urbane ale producției de microplastic, așa cum a menționat Enck.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *