logo
RNTV Live

Mandat internațional de arestare pentru Putin!

nOA9qbwwlA3wAB77tdx0akhodrfswFo9
Ștefan Petre

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, se arată într-un comunicat de presă citat de CNNBBC și The Guardian.

Curtea a precizat că președintele Rusiei „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”. Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Moscova a negat din start acuzațiile de crime de război, încă de când a invadat Ucraina, în februarie 2022.

  • „Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus a fi responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și transfer ilegal al populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse. Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ocupat al Ucrainei cel puțin din 24 februarie 2022. Există motive rezonabile de a crede că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru crimele de mai sus”.
  • „Doamna Maria Alekseevna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în cadrul președinției Federației Ruse, este presupus a fi responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de transfer ilegal al populației (copii) din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă. Există motive rezonabile de a crede că doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru aceste crime, pentru comiterea actelor în mod direct, împreună cu alte persoane”.

Presa internațională scria despre două cazuri de crime de război legate de invazia rusă în Ucraina deschise de Curtea Penală Internațională de la Haga. Acum, curtea intenționează să investigheze răpirea copiilor ucraineni și transportarea lor în Rusia și atacurile asupra infrastructurii pașnice, scrie G4Media.

Este cunoscut faptul că, în mai 2022, Putin a semnat un decret pentru a simplifica obținerea cetățeniei ruse de către orfanii din Ucraina. Lvova-Belova a afirmat că, datorită acestui lucru, a adoptat un copil ucrainean.

NOTĂ: Rusia nu recunoaște deciziile Curții Penale Internaționale, instituție găzduită de Țările de Jos (Olanda). Astfel, mandatul de arestare ar putea fi pus în aplicare doar dacă președintele rus ar intra pe teritoriul unui stat membru CPI.

„În calitate de instituție judiciară, CPI nu dispune de o forță de poliție proprie sau de un organism de aplicare a legii; prin urmare, se bazează pe cooperarea cu țările din întreaga lume pentru sprijin, în special pentru arestări, transferul persoanelor arestate la centrul de detenție al CPI de la Haga, înghețarea bunurilor suspecților și executarea sentințelor”, se arată pe site-ul oficial al Curții Penale Internaționale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor