Fost deputat rus: „Transnistria va dispărea odată cu Putin!”

60995925_6
Ștefan Petre

Ilya Ponomaryov, fost deputat al Dumei de Stat a Rusiei și afacerist, a declarat într-un interviu exclusiv pentru TVR MOLDOVA că principalul motiv al existenței Transnistriei, sub forma în care se află azi, este cel financiar.

Azi, Transnistria este „o gaură neagră unde se fac contrabandă, scheme financiare și scheme energetice”, iar dacă nu ar fi fost toate astea istoria unei regiuni moldovenești controlate de Rusia era de mult închisă, spune fostul deputat. Ilya Ponomaryov consideră că atunci când nu va mai exista regimul Putin, aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid, relatează TVR.

TVR MOLDOVA: Domnule Ponomaryov, vă mulțumesc pentru posibilitatea de a discuta cu dvs, sunteți unul dintre cunoscătorii politicii ruse și cu siguranță aveți o experiență mai mare în interpretarea mișcărilor pe care le face Kremlinul. Aș vrea să facem o incursiune în istorie. Știu că nu mai stăteați în Rusia la data de 24 februarie 2022, cum dumneavoastră, ca cetățean al Federației Ruse, ca fost deputat al Dumei de Stat, ați întâlnit dimineața zilei de 24 februarie?

Ilya Ponomaryov: Eu am întâlnit această zi și ca cetățean al Ucrainei în casa mea din Kiev. Pe scurt, m-am trezit, m-am îmbrăcat și am mers la Comisariatul Militar. Aceasta a fost unica metodă din punctul meu de vedere cum puteam să reacționez la acest eveniment.

Astăzi dimineață am privit Filmul Navalny (n. r. documentar despre otrăvirea opozantului rus de către Kremlin, laureat al premiului Oscar) și acolo Alexei Navalny povestește cum și-a revenit din comă și colaboratorul său, Volkov îi spune că a fost otrăvit cu Noviciok (n. r. substanță toxică utilizată de către serviciile secrete ruse în tentativa de asasin a fostului agent FSB rus Serghei Skripal în Londra), iar Navalny îi spune că așa ceva nu poate fi, deoarece e o prostie.

Cam aceste emoții le-am avut și eu atunci când am început să aud toate aceste sunete de explozii și să văd cum zboară rachetele. Așa ceva nu poate fi pentru că e o prostie. Eu mereu spuneam că un asemenea atac nu poate fi deoarece este lipsit de logică care va duce la sfârșitul regimului actual de la Moscova. Cred că mergem în această direcție.

TVR MOLDOVA: Ilie Vladimirovici, de curând, centrul Dossier și colegii noștri, jurnaliștii de la Rise Project, au publicat o investigație în care au prezentat că în Administrația prezidențială de la Kremlin încă în anul 2021 a fost elaborat un document, un plan despre cum intenționează Kremlinul să reformateze puterea de la Chișinău și că până în 2030 în Moldova trebuie să fie instalată o guvernare loială Moscovei. Din experiența dvs. la ce poate merge Kremlinul și ce acțiuni ar putea fi întreprinse pentru realizarea acestui plan?

Ilya Ponomaryov: Kremlinul poate merge la orice acțiuni, dar eu zic să nu vă faceți griji. Dacă există acolo un plan, înseamnă că sigur nu va fi realizat, așa cum am văzut în nenumărate rânduri. Inițiativa personală a unor „cetățeni talentați” care se desfășoară în spațiul mai puțin public și cu un suport financiar puternic, acestea pot avea efect.

Așa cum a fost elaborarea planului Kozak (plan de reglementare a conflictului transnistrean prin federalizarea RM) sau atunci când se duceau anumite înțelegeri de culise cu Vlad Plahotniuc sau cu Igor Dodon, aceste înțelegeri puteau funcționa deoarece la bază stăteau interese financiare, dar planurile despre care se discută în acest moment la voi, cred că puteți dormi liniștiți, ele nu vor avea nici o dată sorți de izbândă.

TVR MOLDOVA: Ați menționat persoanele Plahotniuc, Dodon, din câte cunoașteți Plahotniuc a fugit din țară, mai este Ilan Șor de asemenea plecat, dar ei continuă să fie destul de activi în viața politică din Republica Moldova, cel puțin pe față Dodon și cu Șor. Cum folosește Kremlinul acest factor, al fugarilor, foștilor conducători în linii mari niște oameni foarte bogați?

Ilya Ponomaryov: Lozinca regimului Putin este: banii înving tot. Acesta este principiul după care ei se conduc, pentru ei cel mai important este să găsească o simbioză financiară. Modul în care oamenii de la Kremlin pot câștiga mulți bani și modul în care partenerii lor pot să câștige.

Acești oameni cred doar în asemenea relații deoarece ei consideră că doar asemenea relații sunt viabile și puternice. Ei nu cred că unii oameni pot acționa în baza unor convingeri, pentru ei este un comportament straniu, ei cred că în spatele unor asemenea oameni pot sta servicii secrete străine, dar când e vorba de bani pentru ei este totul clar, unde este interesul financiar, există interes pentru Kremlin lucrurile sunt clare.

De aceea ei mereu caută asemenea scheme care permite în primul rând curatorului de la Moscova să câștige bani, în al doilea rând să poată câștiga cel pe care îl curează și în ultimă instanță să fie realizate anumite acțiuni cu care să poți să mergi să raportezi șefilor de mai sus. Aceștia sunt cei trei piloni de bază pe care se ține politica externă a Rusiei.

TVR MOLDOVA: Domnule Ponomaryov, vreți să afirmați că toate protestele și toate tentativele de dezordine în masă care se încearcă să fie organizate în Republica Moldova sunt finanțate de către Kremin de la Moscova?

Ilya Ponomaryov: Nu am spus așa ceva. Când lucrurile poartă caracter de masă, ele au totuși un impuls din interior, există anumite motive pentru aceasta. Orice manipulare poate fi activată doar când este un fundament, poți manipula doar când ai cu ce. Când istoriile sunt scurse din deget totul se pierde ca un balon de săpun, în cel mai bun caz poate fi plătit fiecare om care iese în piață, iar aceștia vor fugi imediat ce se petrece evenimentul așa cum se întâmplă cu mitingurile lui Putin la Moscova.

Eu dimpotrivă nu cred că în interiorul Moldovei nu sunt; probleme cu siguranță sunt. Sunt probleme în ceea ce privește atitudinea oamenilor față de problemele lingvistice, problematica transnistreană, probleme economice sunt mari. În același timp trebuie de privit cum s-ar fi dezvoltat situația fără implicare externă și cu implicare externă. Cu siguranță toate aceste controverse sunt umflate artificial din exterior pentru a dezbina societatea iar apoi pentru a conduce cu ele, iată – aceasta este strategia generală.

TVR MOLDOVA: Ați vorbit deja despre problema transnistreană, dvs ați fost deputat al Dumei de Stat în două legislaturi, care era atitudinea deputaților din Dumă față de aceste enclave care au început să fie create încă înainte de căderea URSS-ului, mă refer la Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria Nagorno-Karabah, mai apoi deja Donbas, Luhansk și Donețk?

Ilya Ponomaryov: Trebuie să înțelegeți că deputații ruși și în general societatea rusă se consideră una bună. Mereu găsesc justificări și careva argumente pentru a spune că iată noi suntem pacificatori, apărători, noi prevenim violența și așa mai departe.

Pe de altă parte, oamenii care au de afacere cu aceste probleme și sunt specialiști în domeniu folosesc aceste lucruri în interese proprii. Principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se fac contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Atât timp cât unii oameni pot câștiga bani din aceasta, problema va exista și din punct de vedere geopolitic este o rană deschisă care poate fi accesată în momentul oportun pentru a avea pârghii de a acționa în regiune.

În ceea ce privește deputații simpli, ei ziceau că iată noi am oprit acțiuni violente, ne-am apărat oamenii, am apărat limba rusă, că iată ai noștri ar fi fost omorâți, că iată dincolo erau românii cei răi, iată dincolo probleme cu găgăuzii, și iată că noi am rezolvat problemele, iată acestea erau discuțiile și atmosfera din rândul deputaților dar și a societății în mare măsură.

TVR MOLDOVA: Apropo de Transnistria, care va fi soarta acestei enclave după finalizarea războiului din Ucraina?

Ilya Ponomaryov: Eu consider că atunci când nu va mai exista regimul Putin aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid, deoarece ele există doar cât există suport din exterior, ori noua putere care se va instala, „Adunarea Deputaților Poporului” (n.r. entitate politică organizată din opozanți ruși din care fac parte foști deputați, oameni de afaceri și activiști civici), a adoptat deja o decizie în acest sens, care spune că forțele militare ruse vor părăsi aceste teritorii inclusiv cel transnistrean. După aceasta deja va deveni o problemă strict internă a Republicii Moldova. În aceste condiții voi va trebui să vă rezolvați această problemă.

Citește întregul interviu pe site-ul TVR.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor