logo
RNTV Live

Mai multe despre carnea vegetală

Copertina-94
Constantin Corina

Având în vedere impactul exagerat al agriculturii animale asupra mediului, acest lucru ar putea avea consecințe grave pentru sistemele ecologice de susținere a vieții Pământului. Dar dietele sunt greu de schimbat. De fapt, în 2018, consumul de carne american pe cap de locuitor a fost la două kilograme de a fi cel mai mare din istoria Statelor Unite.

Carnea pe bază de plante oferă o cale de ieșire. Combinarea ingredientelor în moduri noi poate oferi experiența culinară completă a cărnii fără a fi nevoie de un singur animal. Carnea pe bază de plante se încadrează perfect în tradițiile culinare ale consumatorilor, eliminând aproape barierele în calea schimbării comportamentului.

Mâncarea plantelor este în mod fundamental mai eficientă decât cultivarea plantelor pentru a hrăni animalele și a mânca acele animale. Fiecare studiu până în prezent constată că înlocuirea cărnii convenționale cu plante- pe bază de carne reduce substanțial fiecare impact asupra mediului măsurat.

„Carnea este în esență proteine, grăsimi și apă. Jocul nostru este să găsim toate acestea în plante și să le reasamblam împotriva arhitecturii cărnii.” spune ETHAN BROWN.

Agricultura/Pamant folosit

Carnea pe bază de plante folosește cu 47%–99% mai puțin pământ decât carnea convențională (m2-an-teren/kg-carne).

Agricultura animală ocupă 77% din toate terenurile agricole de pe Pământ, în ciuda faptului că furnizează doar 17% din hrana umanității. Această ineficiență determină nevoia de extindere a agriculturii, care este cel mai mare factor de deteriorare a ecosistemului pe uscat.

  • Carnea pe bază de plante emite cu 30%–90% mai puține gaze cu efect de seră decât carnea convențională (kg-CO2-eq/kg-carne).
  • Carnea pe bază de plante folosește cu 72%–99% mai puțină apă decât carnea convențională (l-apă/kg-carne).
  • Carnea pe bază de plante provoacă cu 51%–91% mai puțină poluare cu nutrienții acvatici decât carnea convențională (g-PO43-eq/kg-carne).

Între eficiența utilizării resurselor și atractia pentru consumatori, carnea pe bază de plante are un potențial extraordinar de a ajuta la construirea unei aprovizionări durabile cu alimente.

Cu toate acestea, mai este un drum lung de parcurs. Produsele cu adevărat asemănătoare cărnii au fost disponibile pe scară largă pentru consumatori abia din 2013, iar carnea pe bază de plante reprezintă încă doar 1% din piața de vânzare.

Sursa: gfi.org

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor