Traim intr-o vreme in care interesul pentru functionarea mintii este foarte raspandit. Avem la dispozitie o cantitate de informatii despre orice aspect al acestui instrument extraordinar cu care suntem inzestrati dar in acelasi timp, paradoxal sau nu, realitatea concreta pare a arata altfel. Mi se pare ca se vorbeste foarte mult despre a fi liber si creativ, despre a te ierta pe tine si pe cei care ti-au gresit, despre contactul profund cu partile divine din noi dar in acelasi timp, dorintele si agresivitatea asociata lor produc conflicte pana la limita auto-distructivitatii. Lumea pare a fi intr-un proces, nu stim incotro duce, dar instabilitatea este foarte mare. Imi vine a zice ca strigam unii la altii sa fim mai buni! Nevoia de stabilitate pe care o punem in legatura cu intelegerea felului in care suntem croiti este evidenta. Dar cum sa atingi acea stabilitate? Cum sa fii liber? Cum sa te ierti si cum sa fii in contact cu miracolul vietii eterne si trecatoare? In mod evident sa iti repeti zilnic ca esti liber nu aduce cu sine sentimentul eliberator ci adesea, chiar dimpotriva – te face sa constientizezi si mai mult cat de departe esti de libertate sau iertare sau divin. Si atunci ce e de facut?

Dar aici se deschid multe posibilitati – vei gasi o oferta generoasa: informatii, cursuri, work-shopuri, prezentari, expuneri, etc. Nu mai ramane decat sa vrei sa te ierti sau orice altceva. Totul e in legatura cu propria dorinta si daca nu ti se intampla, inseamna ca nu-ti doresti cat sau cum trebuie. In orice caz, e ceva ce nu faci cum trebuie si din aceasta cauza succesul nu apare.

Si stiti ce e culmea…e chiar asa! Doar ca altfel!

In fond poate chiar vrei sa fii liber! Oare ce inseamna asta pentru tine, acum? Oare ce te-a facut sa te intrebi asta acum? Ai putea sa citesti sau sa mergi la o prezentare despre libertate, dar ce o sa afli ti se potriveste? Si daca iti spun eu ce inseamna sa fii liber, ai sa ma crezi pe cuvant? Si de ce ai face-o? Si atunci ne intoarcem la prima intrebare – ce inseamna pentru tine sa fii liber sau sa ierti sau sa fii divin? Poate ca nu iti va fi foarte usor sa-ti dai un raspuns. Si poate dupa ce te-ai gandit, vei tine cont de el in viata ta de zi cu zi si nu vor fi doar ganduri de-o clipa.

Toate acestea le-am spus pentru o singura idee, care mi se pare esentiala pe drumul stabilitatii, maturizarii, cresterii, cunoasterii: important este sa lucrezi cu propria minte. Hei, dar cum se face asta? Putem relua paragraful de mai sus, cu aceleasi intrebari si aceleasi raspunsuri. Dar mintea aceea, pe care doresti sa o stabilizezi, sa o cunosti sau sa o faci mai performanta, mintea aceea ce iti spune? Dincolo de anxietate, vinovatie, furie, neputinta si altele asemanatoare, mai este cineva care vrea sa stie ce e cu el?

Lucrul cu propria persoana are o ordine chiar daca complexitatea calatoriei depaseste orice mintea poate cuprinde. Chestionarea asupra propriilor continuturi interne impreuna cu un altcineva pregatit sa faca asta, este de neocolit daca vrei sa afli mai multe despre cum sa fii liber sau cum sa ierti sau sa fii mai in contact cu divinul vietii. Si da, necesita o munca sustinuta in cursul careia perspectiva asupra suferintei si in general asupra vietii se poate schimba mai mult decat poate fi intuit initial. Cum se fac in mod concret toate lucrurile astea, despre care am vorbit aici, nu se poate spune suficient in cuvinte. S-a spus si se va mai spune! Sunt probabil sute de carti din seria “Cum sa…” ce ne ofera informatii bune, valabile dar care nu ne vor ajuta mai mult decat aceste randuri pe care le scriu acum. Informatiile, cursurile, cartile sunt bune insa schimbarea propriu-zisa vine prin aplicarea acestora nu doar din lectura sau ascultarea lor. Asa ca, cel mai adesea, cred ca prima intrebare ar fi…desi ai la dispozitie toate informatiile, probabil stii destul de bine partile care necesita corectura sau imbunatatire si iata, stii si cum sa faci acest lucru, oare care este acel aspect din interiorul tau care te tine in fata calculatorului citind un articol in loc sa faci un pas concret inspre tine? Nu, nu este o provocare ci doar o intrebare despre cum sa faci sa fii mai liber de propriile obstacole!

Altfel spus, lucrul cu tine presupune o cautare, in propria minte, a raspunsurilor pe care credeai ca le poti obtine de oriunde altundeva. Lucrul cu tine te implica direct si de cele mai multe ori necesita majoritatea resurselor, interne dar nu numai, pe care le ai la dispozitie. Si indiferent cat de mult vei afla despre acest tip de incursiune, nu poti sti cum e si nici nu o poti povesti pana ce nu este o experienta traita.

Autor: Psih. Valentin Miu

By rnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *