logo
RNTV Live

Lista potentialilor beneficiari ai dezincrimarii mascate a abuzului in serviciu. Cine sunt ei?

catuse (Large)
Oana Stoica

Lista lunga a potentialilor beneficiari ai unei eventuale dezincriminari mascate a abuzului in serviciu si a conflictului de interese ne arata ca exista un interes urias ca modificarile la Codul Penal sa se faca prin OUG, nu prin proiect de lege sau alte preoceduri greoaie. O singura zi daca sta in vigoare, dezincriminarea abuzului scapa de tot sau partial nume mari anchetate de procurori: Dragnea, Oprea, Bica, Nicusor Constantinescu, Mazare, Scripacru, Cancescu, Pendiuc, Truica, Paul al Romaniei, Vanghelie, Ioana Basescu, Nechita, Sova, Tiberiu Nitu, Sebastian Ghita, dar si o armata de presedinti de Consilii Judetene si primari.

Evaluarea potentialilor beneficiari depinde mult de forma finala a OUG-ului. Daca se va pastra conditia ca prejudiciul sa fie mai mare de 200 de mii de lei, unii din lista de mai jos nu vor scapa deoarece au provocat prejudicii mai  mari. Daca in schimb se va pastra in mod cumulativ si conditia plangerii prealabile a institutiei vatamate, atunci sansele sa scape aproape toti cei din lista de mai jos cresc semnificativ. Unii scapa complet de dosar, altii de una din acuzatiile principale. Avantajul dezincriminarii prin OUG este ca efectele se produc instant si nu mai pot fi reparate, deoarece in penal legea retroactiveaza si se aplica legea mai favorabila.

In 15 iunie 2016, judecatorii Curtii Constitutionale au admis, in sedinta de miercuri, exceptia de neconstitutionalitate ridicata la articolul care defineste abuzul in serviciu in Codul penal, indicand si modul in care acest articol poate deveni constitutional.

Curtea Constitutionala a decis ca sintagma ”in mod defectuos”, cuprinsa in definirea abuzului in serviciu in Codul penal, sa fie inlocuita cu sintagma “prin incalcarea legii”.

Sub pretextul punerii in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, Guvernul Grindeanu a anuntat ca va modifica Codul Penal, insa a incercat sa o faca in secret. In prima varianta data publicitatii abia dupa ce HotNews.ro a averitzat ca ministerul justitiei pregateste sa dea gratierea si sa modifice codul penal prin ordonante de urgenta, abuzul in serviciu era redefinit in asa fel incat fapta era practic dezincriminata. In primul rand ca s-a introdus conditia ca prejudiciul sa fie mai mare de 200.000 de lei pentru ca fapta de abuz sa constituie prejudiciu. A doua conditie introdusa, plangera prealabila a instutitiei, face practic aproape imposibila anchetarea pe viitor a infractiunilor de abuz deoarece este greu de crezut ca o primarie sau un minister, de exemplu, va depune plangere plangere impotriva sefului.

Nu este clar daca aceste doua conditii vor fi pastrate in forma finala a ordonantei de urgenta si in ce mod va fi reformulat abuzul in serviciu. Daca va fi pastrata definitia veche, vor beneficia de dezincriminare cei mai multi din lista de mai sus, impotriva carora ar trebui sa faca plangere institutiile prejudiciate pentru ca anchetele sau procesele sa continue.

Sursa: hotnews.ro

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor