logo
RNTV Live

Legendarul pilot de vânătoare Ion Dobran, omagiat. Cea mai dureroasă aniversare/ VIDEO

Mihai Constantinescu

Legendarul pilot de vânătoare Ion Dobran, omagiat. Cea mai dureroasă aniversare!

Legendarul pilot de vânătoare Ion Dobran, asul aviației române în al doilea război mondial, a fost omagiat, sâmbătă, la Ploiești, într-o ceremonie specială găzduită de Cercul Militar Ploiești, și organizată de Asociația ”Suntem România!”. A fost prima aniversare de la care veteranul a lipsit. Generalul Dobran ar fi împlinit, pe 5 februarie, 103 ani, dacă nu s-ar fi înălțat la ceruri, într-un ultim zbor, în luna septembrie a anului trecut.

Au venit la Ploiești, locul unde Ioan Dobran a luptat în marea conflagrație mondială, pe atunci comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare, la apărarea obiectivelor petrolifere, elevul său, generalul maior de aviație, veteran de război, Radu Theodoru și general locotenent- cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, prezenți fiind de la veterani ai aviației și până la elevi aspiranți de la Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” din Braşov.

Generalul Ion Dobran a fost ultimul pilot de vânătoare român supravietuițor al celui de-al Doilea Război Mondial. Dobran a participat la 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

Ploiești TV va reveni, pe larg, cu înregistrări din cadrul evenimentului aniversar dedicat generalului de aviație Ion Dobran, in cadrul emisiunii Neconventional de joi, 10 februarie, moderata de Daniel Dimache.

Legendarul pilot de vânătoare Ion Dobran

A participat la războiul din Est, la campania de la Mariupol, luptând împotriva aviației URSS, la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, luptând împotriva aviației de bombardament americane și la campania din Cehoslovacia, luptând împotriva Germaniei, efectuând misiuni inclusiv în 9 mai1945, ultima zi a războiului. A fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare. , potrivit wikipedia.org.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/programul-competitional-din…/

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/imagini-la-un-pas-de-moarte…/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor