logo
RNTV Live

Laptele care costă 100 de lei litrul și are caracteristicile celui matern

lapte
rnews

Un fermier din Apuseni crește mai nou măgărițe, animale care odinioară erau folosite îndeosebi pentru transport de către ciobani, laptele provenit de la acestea, care se vinde cu o sută de lei litrul, având 96% din caracteristicile celui matern, fiind recomandat astfel îndeosebi copiilor. Aurel Stan, fermierul din Câmpineni, spune că în prezent măgarul e o specie pe cale de dispariție în țara noastră și că trebuie promovate în consecință programe pentru conservarea sa. El a spus că înainte măgarul era folosit la transport samarizat de către ciobani, care acum dispun de mașini de teren și au renunțat astfel, cei mai mulți, la aceste animale. Crescătorul însuși a cumpărat, cu 2.000 de lei, primele măgărițe de la un cioban de lângă Turda, care voia să scape de ele.

Aurel Stan susține că în străinătate este o piață foarte bună pentru produsele oferite de aceste animale. “Ciobanii cam au abandonat măgarii. Iar pentru lapte nu s-a pus un accent deosebit. În străinătate are însă o nișă de piață foarte bună”, a afirmat Aurel Stan.

Se poate spune că în prezent și fermierul are o clientelă fidelă pentru laptele crud de măgăriță, livrat îndeosebi în Cluj Napoca și Alba Iulia. Prețul unui litru este de o sută de lei, acesta fiind ambalat în recipiente de diferite gramaje.

“Laptele de măgăriță are 96% din caracteristicile laptelui mamar și are o enzimă care asigură imunitatea organismului. (…). Este achiziționat mai ales pentru bebeluși, pentru că acum femeile devin mame mai târziu și multe nu mai pot alăpta. Principalii clienții sunt mămicile”, a spus crescătorul de măgărițe.

El a explicat că în antichitate cel mai complex antibiotic folosit a fost laptele de măgăriță, care este indicat și pentru cei cu afecțiuni respiratorii, digestive, reglând foarte bine tranzitul intestinal. “Conține Omega 3, Omega 6, chiar și în curele de slăbire e bun. Femeile îl folosesc extern pentru ten”, a mai spus fermierul.

 

Fermierul a menționat că deși se zice că măgarul e un animal care se ține foarte ușor, acest lucru nu e adevărat. “Ca să obții producție bună, îi trebuie un habitat foarte bun, liniște, apă și furaj foarte diversificat în floră”, a explicat Stan.

Citește mai mult pe : http://www.agerpres.ro/romania-colorata/2016/09/23/alba-magaritele-al-caror-lapte-e-vandut-cu-100-de-lei-litrul-vedetele-targului-apulum-agraria-19-02-22

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor