logo
RNTV Live

Indisciplina pietonală face din ce în ce mai multe victime

sursa ziare.com
Tudor Teodora

Anul trecut în București au avut loc 441 de accidente rutiere, dintre care 47 au fost fatale, 410 cu răni grave și 74 cu răni ușoare. 99 dintre acestea au fost cauzate de indisciplina pietonală, în urma lor murind 11 de persoane, iar 89 fiind rănite grav.

Conform polițiștilor, prin indisciplina pietonală înțelegem traversarea neregulamentară a pietonilor sau aflarea pe partea carosabilă a acestora.

Există nenumărate puncte roșii în Capitală în care pietonii obișnuiesc să traverseze neregulamentar. Unul dintre acestea se află pe Șoseaua Colentina, aproape de intersecția Bucur-Obor. Zilnic sunt observate zeci de persoane care traversează neregulamentar, trecând printre mașini și sărind garduri separatoare din metal pentru a putea ajunge în stația de tramvai.

Rep: De ce nu aţi trecut pe la trecere?
A: Nu am trecut pe la trecere pentru că mi-a fost mai comod pe aici.

Rep: Nu e periculos?
A: Nu e periculos. E foarte departe trecerea de pietoni. Trebuie să coborâm în pasajul subteran, să urcăm. Avem şi noi o vârstă”, a declarat o bucureşteancă surprinsă că traversa strada neregulamentar.

Indisciplina pietonilor în trafic are la baza inconștiența acestora, dar și lipsa trecerilor de pietoni unde sunt cu adevărat necesare, conform specialiștilor.

„Mare parte din pietoni încalcă legea, o sfidează pentru că nu se tem de sancţiuni. Poliţiştilor le este greu să sancţioneze pietonii pentru că aceştia nu au de cele mai multe ori asupra lor actele de identitate. Totuşi nu trebuie neglijat faptul că pot exista carenţe de infrastructură, respectiv lipsa trecerilor de pietoni, lipsa trotuarelor şi acest lucru poate amplifica starea de risc şi se pot produce accidente cu implicare pietonilor”, a declarat Cătălin Codescu, Preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România.

Neacordarea priorității pietonilor de către șoferi face victime de asemenea. În 2022, în Capitală au avut loc 82 de accidente în urma cărora au existat 14 persoane decedate, 70 rănite grav și doua rănite ușor. Viteza a cauzat 83 de accidente, 9 fiind fatale, 78 cu răni grave și doua cu răni ușoare.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații gasiți aici: Indisciplina pietonală face victime. Anul trecut în București au avut loc 99 de accidente, 11 persoane au decedat și 89 au fost rănite grav. Pieton: „Nu am trecut pe la trecere pentru că mi-a fost mai comod pe aici”

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor