Președintele Klaus Iohannis a dat undă verde, marți, legii care instituie instrumente juridice necesare pentru achitarea datoriilor fiscale și bugetare gestionate de instituții ale administrației publice centrale. Această inițiativă se bazează pe beneficiul statului ca acționar și urmărește reintroducerea activelor în economie, cu respectarea principiului prudenței creditorului privat.
Legea promulgată de șeful statului se concentrează pe modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2019, care tratează reglementări pentru stingerea unor datorii fiscale și bugetare, precum și aspecte legate de plățile aferente împrumuturilor din veniturile obținute din privatizare și împrumuturilor contractate de statul român de la instituții financiare și subîmprumutate operatorilor economici. Această modificare are ca scop lărgirea domeniului de aplicare pentru stingerea datoriilor fiscale și bugetare și conferirea unui caracter general acestor prevederi.
Legea promulgată are în vedere introducerea unor mijloace legale pentru stingerea datoriilor fiscale și bugetare administrate de instituții ale administrației publice centrale, având în vedere beneficiul statului ca acționar în conformitate cu legislația și deciziile Curții Constituționale. Această abordare vizează preluarea în plată a unor active funcționale, cu scopul reintroducerii acestora în circuitul economic, respectând principiul prudenței creditorului privat.
În conformitate cu această lege, bunurile aferente activelor funcționale energetice sau industriale, care sunt supuse altor sarcini sau garanții în afara celor stabilite de instituțiile publice centrale creditoare, pot face obiectul acestei ordonanțe de urgență numai cu acordul creditorului, exprimat în scris.
Legea promulgată oferă, de asemenea, o definiție clară pentru activele funcționale industriale, descriindu-le ca fiind „totalitatea resurselor economice care constau în active fixe, circulante, de trezorerie, know-how, inclusiv a drepturilor născute în legătură cu acestea, exploatabile în procese economice prezente și viitoare.”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.