logo
RNTV Live

Iohannis anunță: vom importa gaze din Azerbaidjan

Ștefan Petre

Romgaz și Socar, companii controlate de statul român, respectiv guvernul azer, vor semna vineri un nou contract de furnizare de gaze naturale din Azerbaidjan, a anunțat președintele Klaus Iohannis, aflat joi (2 februarie) în vizită oficială la Baku.

„I-am mulțumit președintelui Aliyev pentru demararea exportului de gaze suplimentare din Azerbaidjan către România de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur că mâine va fi semnat nou contract valabil în perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024 între Romgaz și Socar”, a spus președintele țării noastre într-o conferință de presă comună cu omologul Ilham Aliyev.

G4Media scrie că România caută constant surse noi de aprovizionare cu gaze naturale pentru a elimina orice dependență de gazele din Rusia.

Declarațiile lui Klaus Iohannis

„Bună ziua tuturor! Sunt onorat să mă aflu astăzi la Baku, în prima mea vizită în Republica Azerbaidjan și, totodată, în Caucazul de Sud, o regiune de importanță strategică pentru România și pentru Uniunea Europeană. Îi mulțumesc domnului Președinte Aliyev pentru invitație și pentru ospitalitate.

Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, încă din 2009. Țara noastră, România, este, de altfel, primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de Parteneriat cu Azerbaidjan.

(…)

Am reiterat astăzi deschiderea și interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional. Am agreat să susținem dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerț, dar și transporturi, investiții, digitalizare, agricultură, foarte important, educație și cultură. Am mulțumit domnului Președinte Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023, deci de acum câteva zile.”

„România și Azerbaidjan asigură legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”

„Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naționale – Romgaz și Socar – a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024. Atât Coridorul Sudic de Gaze, cât și viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susținute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său. În discuțiile cu domnul Președinte Aliyev, am convenit să dezvoltăm în continuare și alte proiecte cu impact regional, cum sunt cele în domeniul digital. România și Azerbaidjan vor continua să lucreze pentru a extinde cooperarea și inițiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar și Asia Centrală. Cum am discutat și la București, cele două țări asigură și vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud.”

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/klaus-iohannis-multumeste-azerbaidjanului-pentru-livrarea-de-gaze-si-anunta-un-nou-contract-intre-romgaz-si-socar-2237761

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor