logo
RNTV Live

Iohannis anunță că România nu va trimite trupe în Ucraina, contrar declarațiilor unor state europene

iohannis
Theo Tănăsescu

Președintele Klaus Iohannis exclude posibilitatea trimiterii de militari români pe frontul din Ucraina.

„România nu va trimite combatanți în Ucraina și cu asta discuția s-a încheiat”, a declarat șeful statului.

Pe lângă Franța, mulți lideri din alte țări precum Estonia sau Polonia au vorbit deschis despre o posibilă trimitere de militari în Ucraina.

România nu a folosit 2,5% din PIB pentru Armată


Referitor la cheluielile pentru înzestrarea Armatei, Iohannis a declarat că lucrurile s-au complicat din două motive:

”Unul pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de azi și atunci nu mai este chiar așa de ușor de făcut o achiziție. Doi: inflația pe care am avut-o a stricat un pic socoteala și în această zonă, dar în bună măsură deja s-a corectat acestă chletuială. La Apărare s-au cheltuit bani foarte mulți chiar la începutul acestui an pentru chestiuni care au fost planificate a fi achiziționate în anul trecut”, a precizat Iohannis.

Pe de altă parte șeful Statului Major spunea, miercuri, că ar trbui accelerat procesul de înzestrare al Armatei. Referitor la acest lucru, Iohannis a spus că „România face foarte bine ce face în zona înzestrării”.

„Regulile de achiziții publice de multe ori întind procesul artificial foarte mult și da, este o chestiune care s-a discutat și la alt nivel că poate este nevoie chiar în UE să îmbunătățim regulile de achiziții publice pentru a accelera exact ăn acestă zonă”, a arătat președintele.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor